Mainos
Mainos

Sosiaalinen jännittäjä, älä piiloudu nettiin!

Asiantuntijan mukaan kohdennetut hoitomuodot auttavat yhä tehokkaammin sosiaalisesta jännityksestä kärsiviä.

Erikoispsykologi Jan Henry Stenberg Helsingin seudun yliopistollisesta keskussairaalasta sanoo noin viiden prosentin kärsivän elämää vahvasti rajoittavasta sosiaalisesta jännittämisestä. Vielä useampi kärsii lievemmistä muodoista.

Stenbergin mukaan vaivaan on saatavilla yhä tehokkaampaa hoitoa.

– Takavuosina ajateltiin, että kaikille toimii sama psykoterapia, jota annetaan 2–3 kertaa viikossa. Mutta nyt on tultu kohdennettujen hoitojen maailmaan, jossa on tarjolla tehokkaita hoitoja eri tilanteisiin.

Stenbergin mukaan internet helpottaa monien sosiaalisten jännittäjien elämää, mutta asiassa on myös varjopuolensa.

– Yhteiskunta on muuttunut kymmenessä vuodessa sosiaalisen median ja internettodellisuuden lisääntyessä. Sosiaalisia ahdistusoireita on helpompi kätkeä ja niiden kanssa helpompi pärjätä. Toisaalta, jos asioita hoidetaan pelkästään netissä eikä ihmisiä tarvitse kohdata, niin todennäköisesti häiriö voimistuu jollakin tavalla ja kynnys todellisiin vuorovaikutussuhteisiin ja sosiaaliseen riskinottoon kasvaa entisestään.

Stenberg on ollut mukana kirjoittamassa tänään julkaistua itsehoito-opasta "Irti sosiaalisesta jännittämisestä". Kirjan viesti on, että sosiaaliset taidot ovat opittavia taitoja siinä missä autolla ajokin. Oikeanlaisen tuen ja harjoittelun avulla voi päästä eroon häiritsevistä oireista ja parantaa elämänlaatuaan.

Video: Kokeile myös hengittää itsesi rennoksi.

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme