Mainos
Mainos

Tässäkö selitys miesflunssalle? Virukset todella vaikuttavat miehiin voimakkaammin

Usko tai älä: miesflunssa ei olekaan miesten keksimä tekosyy kaatua sängyn pohjalle palveltavaksi!

Nainen, oletko sinäkin pyöritellyt joskus silmiäsi nähdessäsi miehen kituvan flunssan kourissa, vaikka tällä hädin tuskin tuntuu nenä vuotavan?

Miehiä on kautta aikojen pilkattu heidän kyvyttömyydestään selvitä edes lievimmistä virustaudeista. Termiä 'miesflunssa' käytetäänkin usein kuvaamaan miehen kokemusta aivan tavallisesta flunssasta – sellaisesta, joka ei naista vielä sänkyyn kaada.

Jo aiemmin asiaa on tutkittu, ja todettu, että miehet todella kokevat flunssan naisia rajumpana. Nyt myös tuoreempi tutkimus todistaa, että jotkut virukset ovat todella enemmän miesten perään.

Royal Hollowayn yliopiston tutkijat saivat selville, että tietyt virustartunnat ovat todella kehittyneet niin, että niiden vaikutus miehiin on voimakkaampi. Virukset vaikuttavat voimakkaammin miehiin erityisesti silloin, jos ne ovat sellaisia, jotka siirtyvät äidiltä lapselle. Tällaisia tauteja ovat esimerkiksi vihurirokko ja vesirokko.

Naiset arvokkaampia virukselle

Yksinkertaisesti sanottuna naiset ovat virukselle arvokkaampia kuin miehet, sillä he voivat välittää tautia useammille ihmisille.

– Virukset saattavat kehittyä vähemmän vaarallisiksi naisille, koska ne pyrkivät säilyttämään naisväestöä, arvelee yksi tutkijoista, Francisco Úbeda Royal Hollowaysta.

Úbeda selittää, että virus ikäänkuin haluaa tulla siirretyksi äidiltä lapselle, joko imetyksen tai synnytyksen kautta. 

Tiedossa on ollut, että miehet kuolevat tartuntatauteihin naisia enemmän, mutta aiemmin syynä on pidetty sukupuolten immuunijärjestelmien eroavaisuuksia.

Professori Vincent James kertoo, että todisteet puhuvat nyt sen puolesta, että virukset ovat kehittyneet niin, että ne todella vaikuttavat miehiin ja naisiin eri tavoin. Tutkimustulosten mukaan virus itse estää naisia tulemasta liian sairaiksi, jotta he voisivat levittää sitä eteenpäin.

Tutkimus julkaistiin Nature Communications -lehdessä.

Lähde: Telegraph

***

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme