Mainos
Mainos

Yleinen harhaluulo kumottu: Allergialääkitystä ei kannatakaan aloittaa etukäteen

Siitepölyallergian oireet vaihtelevat runsaasti: toiset kärsivät pahoista oireista, ja toiset reagoivat hyvinkin lievästi.

Allergiaoireita voi hoitaa monin keinoin. Antihistamiinilääkkeet sekä apteekista saatavat nenäsuihkeet ja silmätipat ovat kenties yleisin yhdistelmä, jolla allergikko voi lievittää oireitaan.

Aiemmin antihistamiinilääkitys on neuvottu aloittamaan hyvissä ajoin: esimerkiksi jo paria viikkoa ennen siitepölykauden alkua. Allergia- ja astmaliitosta kuitenkin kumotaan tämä teoria: lääkityksen aikaisesta aloituksesta olekaan hyötyä.

Siitepölytilannetta voi seurata Turun yliopiston Norkko-palvelusta.

– Antihistamiinit ovat nykyään niin nopeasti tehoavia, että lääkityksen voi hyvin aloittaa oireiden vasta alettua, neuvoo allergianeuvoja Anne Vuorenmaa.

– Lääkityksen aikaisen syömisen hyödyistä ei ole kliinistä näyttöä.

Sen sijaan paikallishoitojen eli silmätippojen ja nenäsuihkeiden käyttö kannattaa aloittaa ennakoiden, sillä niiden teho alkaa yleensä viiveellä.

– Maalaisjärkeä kannattaa käyttää: aloittaa lääkitys, kun oireet alkavat ja ottaa paikallishoidot siihen lisäksi, Vuorenmaa ohjeistaa.

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme