Mainos
Mainos

Pakastettu sämpylätaikina ja yön yli kohotettavat sämpylät

Tekisin sämpylöitä etukäteen, mutta en haluaisi paistaa niitä. Voisiko sämpylät leipoa, pakastaa, sulattaa ja sitten paistaa, jotta saisin ihan tuoreita ja lämpimiä sämpylöitä? Pitäisikö sämpylät pakastaa heti, kun ne on muotoiltu sämpylöiksi vai pitäisikö ne kohottaa ensin ja sitten pakastaa? t: Jere

Hei Jere!
Voit leipoa sämpylät kohotetusta taikinasta, jossa on reilusti hiivaa, ja pakastaa ne toisistaan erillään esim. leivinpaperin päällä. Pakastimen tulisi olla mahdollisimman tehokas, jotta jäätyminen olisi nopeaa ja jääkiteitä ei syntyisi, käytä ainakin pakastustehoa. Kun sämpylät ovat jäätyneet, laita ne muovipussiin. Kun otat ne jälleen sulamaan, asettele sämpylät heti jäisinä pellille ja anna niiden sulaa rauhassa.

Laita uuni päälle 40 asteeseen ja anna sämpylöiden kohota uunissa leivinliinalla peitettynä vajaa puoli tuntia. Ota sämpyläpelti hellan päälle ja nosta uunin lämpötila 225 asteeseen. Paista sämpylöitä keskitasolla 10-15 minuuttia. Jos kohotat sämpylät kahteen kertaan, on kotioloissa melko haastavaa saada sämpylöistä kauniita pakastuksen jälkeen, sillä ne lätsähtävät sulaessaan helposti.

Tässä on myös ohje yön yli tehtäviin sämpylöihin.

Ystävällisin terveisin,
Arja Savela

Miten teen sämpylätaikinan, kun haluan sen kohoamaan yöksi jääkaappiin ja vasta aamulla leivon ja paistan?

Hei!
Ohessa ohje aamulla leivottaviin sämpylöihin. Tällöin sämpylätaikina valmistetaan normaaliin tapaan, mutta nesteenä käytetään kylmää vettä tai maitoa, ei siis kädenlämpöistä nestettä. Hiivaa käytetään melko vähän.

Aamulla leivottavat sämpylät

n. 12 kpl

  • 3 dl maitoa, vettä tai piimää
  • 15 g hiivaa (1/3 pkt)
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl siirappia
  • 2 rkl pullomargariinia tai öljyä
  • n. 7 dl sämpyläjauhoseosta tai 5 dl vehnäjauhoja+ 1½ dl kaurahiutaleita + 1½ dl ruishiutaleita

Tee taikina illalla valmiiksi. Liuota hiiva kylmään nesteeseen. Hiivaa tarvitaan normaaliin leivontaan nähden hieman vähemmän. Lisää suola ja siirappi ja alusta taikinaksi sämpyläjauhoseoksella. Lisää alustuksen loppupuolella kylmä rasva seokseen. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät. Laita taikina muovilla peitettynä jääkaappiin yöksi.

Leivo kohonnut taikina aamulla tangoiksi ja ota siitä palasia uunipellille joko sellaisenaan tai pyöritellen.

Laita uuni päälle 40 asteeseen ja anna sämpylöiden kohota uunissa leivinliinalla peitettynä vajaa puoli tuntia. Ota sämpyläpelti hellan päälle ja nosta uunin lämpötila 225 asteeseen. Paista sämpylöitä 225 asteisen uunin keskitasolla 10-15 min.

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme