Mainos
Mainos

11.3.2002 Ruokaisat salaatit

Ruokasalaattien valmistaminen lähtee itse salaatin maustamisesta. Yksinkertaisimmillaan ruokaisan salaatin pohjana on oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla maustettu revitty salaatti. Yhdistelemällä eri salaattilajikkeita, vihanneksia ja pääraaka-aineita voi rakentaa lukemattomia erilaisia salaattimuunnoksia. Kaupoista on nykyisin saatavilla kasvava valikoima uusia salaattilajikkeita.

Eri salaattilajikkeita:

Jääsalaatti, jäävuorisalaatti, roomansalaatti, lollo rosso, frisee salaatti, rucola, punasikuri, endiivi

Vaihtelua versoilla ja iduilla:




Herneenversot, auringonkukanversot, mung-pavun idut, sinimailasen idut, vehnänoras

Ruokasalaatin perusohje

erilaisia salaatteja
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
(balsamiviinietikkaa, valkoviinietikkaa, sitruunamehua)

Pese ja revi salaatit kulhoon. Lorauta päälle tilkka oliiviöljyä, ripottele suolaa ja rouhi mustapippuria. Mausta halutessasi vielä etikalla tai sitruunamehulla. Sekoita ilmavasti juuri ennen tarjoilua. Laita salaatti vadille tai annoslautasille. Kokoa päälle muut raaka-aineet.

Suomisalaatti

- hillotut sipulit
- viikonlopusta jääneet paistetut marinoidut silakkapihvit tai savukalaa tai kylmäsavukalaa + maustettu "kermaviilinökö" mehukkuudeksi

Italiasalaatti

- tuore basilika
- artisokansydämmet
- aurinkokuivatut tomaatit
- parmesaanilastut

Aasiasalaatti

- paahdettuja seesaminsiemeniä
- avokadoa
- kurkkua
- soijaa
- katkarapuja
- kevätsipulia

Caesar-salaatti


4 annosta

2-3 ruukku roomansalaattia
öljyä paistamiseen
4 vaaleaa paahtoleipää
4 (hunajamarinoitua) broilerifileetä
suolaa, mustapippuria
parmesaania lastuina tai raasteena

Kastike:

1 kananmuna
2 tl sinappia
n. 2 dl öljyä
3-4 anjovisfileetä
(1 murskattu valkosipulin kynsi)
valkopippuria
2 rkl valkoviinietikkaa
(ohennetaan tarvittaessa omenamehulla tai kermalla)

Aloita valmistamalla kastike. Kaikkien kastikkeen raaka-aineiden tulee olla huoneenlämpöisiä. Riko kananmuna korkeaan ja kapeaan sauvasekoittimen kulhoon. Lisää sinappi. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja kaada öljy päälle. Käynnistä sekoitin ja nosta sitä hitaasti ylöspäin, jolloin emulsio alkaa muodostua. Lisää emulgoituneeseen majoneesiin anjovisfileet, valkopippuri, murskattu valkosipuli ja tilkka viinietikkaa. Tarkista maku ja ohenna tarvittaessa esimerkiksi omenamehulla tai kermalla.

Pese ja revi salaatti kulhoon. Leikkaa paahtoleivät tikuiksi tai kuutioiksi. Kuumenna öljy paistinpannussa ja paahda leipäpalat kauttaaltaan kullan ruskeiksi. Nosta syrjään ja laita broilerin fileet pannulle muutamassa erässä, jotta pannu ei jäähdy. Ruskista ja anna kypsyä miedolla lämmöllä. Mausta fileet suolalla ja pippurilla.

Sekoita alle puolet kastikkeesta kauttaaltaan salaatin joukkoon. Nosta annoslautasille tai laakealle tarjoiluvadille. Laita leipäkuutiot, parmesaanilastut tai -raaste ja viipaleiksi leikattu broilerinfilee päälle.

- Toim. Sonja Blåberg ja Kaisa Torkkeli
> Katso tästä Ihanan aamun ruokaosuus, osa 1

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme