Mainos
Mainos

Älä kippaa luontoon – estä vieraslajien leviäminen

Haitalliset vieraslajit leviävät kuin huomaamatta luontoon, jossa ne voivat syrjäyttää luontaisia lajeja tai muuttaa elinympäristöä muille lajeille sopimattomiksi.

Haitallisia, erityisesti puutarhajätteiden mukana leviäviä vieraskasveja ovat muun muassa jättiputki, jättipalsami, pohjoisamerikkalaiset suurikasvuiset piiskut sekä jättitatar ja japanintatar.

Maa- ja metsätalousministeriön vieraslajiasioiden neuvottelukunta on laatinut tärkeät ohjeistukset kotipuutarhureille, jotta vieraslajit pysyisivät aisoissa. On tärkeää käsitellä puutarhajätteet oikein, jotta haitalliset vieraslajit saataisiin pysymään pois luonnosta. 

Käsittele oikein

Oikealla käsittelyllä estetään vieraslajien leviäminen ja niiden mahdollisuudet vallata alaa luontaisilta lajeilta. Jokainen pihanomistaja voi estää vieraslajien leviämistä käsittelemällä puutarhajätteet oikein. Yksikin siemen tai pieni juuren kappale mullassa puutarhan ulkopuolella voi muodostaa uuden, nopeasti laajenevan vieraslajiesiintymän.

Siksi puutarhajätteet tulee kompostoida ja sijoittaa paikkoihin, joista siemenet ja muut kasvinosat eivät pääse leviämään luontoon. Esimerkiksi haravointijätettä ei saisi koskaan kipata metsään, ojanvarteen tai rannoille, vaan se kuuluu kompostoida.

Ilmoita vieraslajihavainnoista

Neuvottelukunta kannustaa myös suosimaan haitattomia koristekasveja ja luonnonkasveja tai järjestämään vieraslajitalkoita, joissa luontoon karanneita haitallisia vieraslajeja poistetaan lähiympäristöstä. Vieraslajihavainnot kannattaa ilmoittaa valtakunnalliseen vieraslajiportaaliin osoitteessa vieraslajit.fi.

Lähde: Maa- ja metsätalousministeriöKommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot