Mainos
Mainos

Asunnonostolle pelkällä velkarahalla voi tulla stoppi

Oman asunnon osto pelkällä velkarahalla voi tyssätä jatkossa, Finanssivalvonta ilmoittaa.

Finanssivalvonta haluaa pankkien edellyttävän asuntolainanottajilta vähintään 10 prosentin omarahoitusta eli pääsääntöisesti omia säästöjä. Kyseessä on suositus, mutta Finanssivalvonnan apulaisjohtaja Jukka Vesala kertoi STT:lle, että he odottavat pankkien noudattavan suositusta.

– Juridisesti tämä on suositus, mutta odotamme pankkien noudattavan tätä. Olemme lähteneet tässä nimenomaan asiakkaan näkökulmasta ja tehneet suosituksen pankkien asiakkaiden riskien rajoittamiseksi, Vesala kertoi.

Asunnon ostajalla pitäisi siis olla selvää rahaa vähintään 10 prosenttia ostettavan oman asunnon käyvästä arvosta ja Finanssivalvonnan mielestä tästä pitäisi poiketa vain hyvin poikkeuksellisissa tapauksissa.

Muutoksella suuria vaikutuksia ensiasunnonostajiin

Muutoksella voi olla selviä vaikutuksia asuntomarkkinoihin, varsinkin ensiasunnonostajien kohdalla.

– Mitä nuorempi lainanhakija on, niin tyypillisesti sitä vähemmän ennakkosäästämistä ja omaa rahoitusosuutta on mukana ensiasunnon hankinnassa, Vesala kertoi.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kaksion hinta on usein lähemmäs 200 000 euroa, mutta nuorella parilla on harvoin 20 000 euron säästöjä asunnon ostamista varten.

Viime vuosina ensiasunnon ostajat ovat yleisesti rahoittaneet asunnon ostonsa lähes täysin velkarahalla. Asunto on kelvannut yleensä 70–80-prosenttisesti lainan vakuudeksi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme