Mainos
Mainos

Asuntokauppariitojen sovittelua testataan Kainuussa

Kajaanissa kokeillaan mahdollisuuksia ratkoa asuntokauppariitoja paikallisessa sovitteluelimessä. Vuoden kestävän kokeilun taustalla on ajatus etsiä sopua kaupan osapuolten välille kohtuullisen nopeasti ilman suurta byrokratiaa ja oikeudenkäyntejä pienemmin kustannuksin.

Suomessa ei aiemmin ole vastaavaa Yhdysvalloista tuotua mallia ollut käytössä. Asuntokauppariitoja on ratkottu kuluttajavalituslautakunnassa ja käräjäsaleissa.

Tyypillisiä ongelmia asuntokaupoissa ovat kosteuden esiintyminen, asunnon kunto, puutteelliset tiedot kaupan kohteesta ja rakentamisessa tai korjauksessa tehdyt virheet.

-Kuluttajavalituslautakunnan ongelmana on ollut pitkä käsittelyaika. Tällä hetkellä käsittelyaika on yli vuoden. Käräjäoikeudessa käsittelyaika on lyhyempi, mutta monta kertaa oikeudenkäyntikulut nousevat kohtuuttoman korkeiksi, kertoo kuluttajaneuvoja Eila Holappa.

Paikallisessa sovitteluelimessä ovat mukana kuluttajaneuvoja, oikeusavustaja sekä kaksi rakennusalan ammattilaista. Sovittelijat kuulevat molempia osapuolia ja tekevät sovintoesityksen tilanteen ratkaisemiseksi.

Vuoden kestävän kokeilun aikana riitatapausten käsittely on pääsääntöisesti maksutonta. Mikäli sovintoesityksen tekeminen edellyttää paikan päällä tehtävää kuntotarkastusta, niin riidan osapuolet joutuvat kustantamaan sovitteluelimen asiantuntijoiden tekemän tarkastuksen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot