Mainos
Mainos

B

Baba: Voilla leivottu ja vuoassa paistettu korkea, rusinainen vehnäleipä. Voi olla myös pienempi pulla, johon valmiina imeytetään kirsikkalikööriä tai rommia.

Bagel: Pehmeä rinkeli, joka ennen paistamista kiehautetaan vedessä vesirinkelin tavoin. Valmistetaan hiivataikinasta.

Baguette: Patonki.

Bain Marie: vesihaude

Baklava: Aasialainen leivonnainen, jonka valmistukseen on käytetty sokerikakku- tai murotaikinaa tai marenkia, mantelia ja hunajaa.

Ballotiini: Myös ballotin. Lihaa, kalaa tai lintua josta on poistettu luut ja täytetty murekkeella, kääritty nyytiksi ja sidottu. Usein haudutetaan tai paistetaan padassa. Tarjotaan yleensä lämpimänä.

Balsamico, balsamiviinietikka: Tummanruskea rypälemehusta keitetty ja käytetty viinietikka, joka kypsytetään puutynnyreissä.Hinta nousee vuosikertaviinien tapaan. Sopii erityisesti salaatinkastikkeisiin, marinaadeihin ja keitettyjen kasvisten, marjojen sekä hedelmien kanssa.

Banketti: Juhla-ateria, joka tarjoillaan usein ravintolan kabinetissa tietylle seurueelle.

Barbeque (Barbecue eng.): Tarkoittaa hiilellä kypsentämistä ja ulkoilmajuhlaa, jossa ruoka valmistetaan ulkogrillissä.(barbeque-kastike on yleisesti grillauksessa käytettävä grillauskastike, myös bbq-kastike)

Bardeerata: Silavoida, sitoa ruoka-aineen ympärille esim. pekoniviipaleita

Bardolino: Hieman kupliva ja kevyt italialainen punaviini. Voi olla myös roseviini.

barigoule (ransk.): männynleppärousku

Basilika: Yrtin versoja ja lehtiä käytetään keittoihin, salaatteihin sekä liha-, kala- ja kasvisruokiin. Tuore basilika lisätään vasta valmiiseen ruokaan. Väriltään vihreä tai tummanpunertava ja kotimaana Intia.

Basmatiriisi: Pidetään parhaana riisilaatuna eikä vähiten pähkinäisen makunsa ansiosta! Kotoisin Intiasta.

Bataatti: Trooppisen viljelyskasvin suuret juurimukulat ovat pitkähköjä ja väri vaihtelee kellertävästä punaiseen. Bataatti keitetään vedessä kuorineen tai kypsennetään uunissa: käyttö muutenkin kuin perunalla. Bataatti on kotoisin Etelä-Amerikasta.

Bavarois, bavaroise: Ranskalainen kermahyytelö tai -vanukas, joka tarjoillaan hedelmä- tai marjakastikkeen kera. Bavaroisen maustamiseen käytetään esim. vaniljaa, pähkinöitä tai suklaata.

Bavette: Pastatyyppi. Spagetin tapainen lankapasta. Pienempiä kutsutaan nimellä bavettine.

Bayonnenkinkku: Pieni kääritty, miedosti savustettu kinkku. Kotoisin Bayonnen kaupungista Ranskasta

Bearnaise, bearninkastike: (ransk. sauce Béarnaise) yrteillä maustettu voikastike

Beaujolais: Viininviljelyalue ranskassa. Beaujolais-viinit on tehty Gamay tai Chardonnay rypäleistä.

Bebee, bébé: Pieni ranskalainen vaniljakiisselillä tai- kreemillä täytetty leivos, jossa on sokerivesikuorrutus.

Bechamel: (ransk. sauce Béchamel) valkoinen peruskastike eli maitokastike

Beignet: Friteeraustaikinaan kastettuja ja friteerattuja hedelmänpaloja.

Bel paese: Italialainen kittijuusto. Pehmeä ja hienoarominen.

Beluga: Korkealuokkaista venäläistä kaviaaria. Tarkoitaa myös kitasampi-nimistä kalaa, jonka mädistä käytetään samaa nimeä.

Beurre blanc: Lämmin viini-voikastike.

Beurre d'ail: Valkosipulivoi

Beurre manié: Pehmeästä voista ja jauhoista tehtyä "tahnaa", jossa voita ja jauhoja yleensä saman verran. Tätä seosta lisätään kastikkeisiin, jotta ne saostuvat.

Biscuit, Bisquit: Makea tai suolainen keksi.

Bisque: Kirkas äyriäiskeitto.

Blanseerata: Kiehauttaa nopeasti miedosti suolatussa vedessä.

Blinit, linnit: Venäläiset pienet ohukaiset, jotka tarjotaan usein kaviaarin, silputun sipulin ja smetanan kanssa. Blinitaikinassa käytetään tattarijauhoja ja kohotetaan hiivalla.

BLT: Amerikkalainen kerrosvoileipä. Sisältää pekonia, salaattia ja tomaattia

Bok Choy: Pinaattikiinankaali, Bok choy eli suomalaisittain paksoi on kasvi, jolla valkoiset varret ja pyöreähköt vihreät lehdet. Käytetään etenkin kiinalaisessa ruoassa.

Bolognaise: Tomaattipohjainen jauhelihakastike.

Borssikeitto: Punajuurikeitto, joka tarjotaan smetanan kanssa.

Bouchée: Pieni ranskalainen voitaikinaleivonnainen, joka täytetään tavallisesti jollakin muhennoksella.

Bouillabaisse: Ranskalainen (marseillelainen) kalakeitto. Sis. tomaattia, sahramia, valkosipulia, eril. kaloja ja äyriäisiä.

Bouquet garni: Maustekimppu. Sis. yleensä laakrinlehteä, persiljaa, timjaminoksia, lehtiselleriä, (purjoa, porkkanaa)

Bouquet, bukee: Ranskalaisittain bouguet eli viinin tuoksu.

Bozzoli: Pastatyyppi. Kotelopasta.

Breseerata: Ranskaksi braiser eli kypsentää vähässä vedessä kannen alla miedolla tulella.

Bresse bleu: Ranskalainen sinihomejuusto

Brichetti: Pastatyyppi. Näyttävät pieniltä tiiliskiviltä.

Briossi: (ransk. brioche) pienessä vuoassa kypsennetty, runsaasti rasvaa sisältävä vehnätaikinaleivonnainen.

Broccoli, parsakaali, brokkoli: Enemmän vitamiineja kuin kukkakaalissa, mm. A-vitamiinia. Nupullinen kukinto-osa on herkullisin, mutta toki myös varsiosa on syötäväksi tarkoitettu. Lämpimässä nuput aukeavat jo parissa päivässä ja ne muuttuvat keltaisiksi, jolloin kaali ei ole enää hyvänmakuinen. Tarjotaan kypsennettynä lisäkkeenä, paistoksiin, keittoihin ja laatikoihin.

Broche: Vartaassa grillattu.

Brunoise: Vihanneskuutio

Brunssi: Tulee sanoista 'breakfast' ja 'lunch', eli on aamiaisen lounaan yhdistelmä,joka tarjotaan aamupäivällä.

Brysselinkaali, Ruusukaali: Brysselinkaali l. ruusukaali.

Bukee: Ranskalaisittain bouguet eli viinin tuoksu.

Buljonki, Bouillon: Ranskaksi bouillon eli kirkas lihaliemi.

Burgundilainen, Bourguignonne: Liharuokaan on käytetty punaviiniä, sieniä ja sipulia. Näin valmistettua ruokaa kutsutaan Burgundinpadaksi.

Burrito: Rullaksi kääritty, liha-, papu- tai kasvistäytteinen tortilla eli ohut meksikolainen maissileipä.

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme