Mainos
Mainos

Daybed PK 80

Poul Kjærholm

Poul Kjærholmin suunnittelema PK 80 eli Daybed on minimalistinen leposohva, joka koostuu satiininkiiltoisesta ruostumattomasta teräksestä tehdystä jalasta, maalatusta vanerialustasta ja patjasta, joka on päällystetty nahalla.


Kjærholm aloitti suunnittelijan uransa vain 15-vuotiaana poikasena mennessään puusepän oppiin. Opinnot jatkuivat muun muassa Tanskan kuninkaallisessa taideakatemiassa. Miehen rohkean suunnittelun esikuvina olivat pian Charles ja Ray Eames, Ludvig Mies van Rohe ja Gerrit Rietvelt.

Daybedin ilme on jyrkkä ja niukka. Sen ainoat yksityiskohdat ovat 18 tikattua ruutua, joiden jokaisessa kulmassa on nahalla päällystetty nappi – ei todellakaan mikään suloisten unelmien ja raukeiden päiväunien viettopaikka. Daybedillä pääsee kuitenkin kaukaisiin maailmoihin ja ihmeellisiin seikkailuihin, jos vain menee oikeisiin osoitteisiin, sillä se löytyy useista taidemuseoista sijoitettuina huipputaiteen äärelle levähdyspaikoiksi ja istuimiksi. Tämän leposohvan normaali korkeus on vain 30 senttimetriä mutta esimerkiksi New Yorkin Modernin taiteen museoon sitä korotettiin mukavuussyistä hiukkasen.

(T.i.l.a. 21.5.2008)

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme