Mainos

Elektroniset lukot yleistyvät – avainten väärinkäytökset vähenevät

Elektroniset lukot lisäävät turvallisuutta esimerkiksi taloyhtiöissä, joissa vuokralaiset vaihtuvat usein. – Katoamistapauksissa avaimen tunnistetiedot pystyy poistamaan, eli se ei käy enää edes talon yleisiin tiloihin, kertoo toimitusjohtaja Jarmo Tavisalmi Helsingin Lukkokeskuksesta.

Yhä useampi taloyhtiö ja kodinomistaja turvautuu elektroniseen lukitukseen, joka varmistaa muun muassa sen, että hävinneitä avaimia ei voi käyttää väärin, Tavisalmi kertoo.

– Elektroninen avain on yksilöllinen avain, johon tunniste on ohjelmoitu. Lukko tunnistaa, että avain oikea.

– Elektroniset lukot alkavat olla yhä yleisempiä. Meillä on Suomessa kaksi yritystä – Abloy ja iLoq – jotka ovat molemmat edellekävijöitä avaimien ja lukkojen kehittämisessä.

Lukot uusitaan helposti suurten remonttien yhteydessä

Monet taloyhtiöt uusivat lukkonsa noin kahdenkymmenen vuoden välein ja ajoittavat lukkojen vaihdot suurten remonttien yhteyteen.

– Elektroniset lukot voidaan uusia esimerkiksi putkiremontin yhteydessä ja silloin pystytään myös helposti hallinnoimaan remonttiliikkeelle luovutettujen avaimien kulkuoikeuksia, ja poistamaan remontin aikana mahdollisesti kadonneita avaimia käytöstä, Tavisalmi kertoo.

Elektronisen lukituksen lisäksi myös avainten kopiosuojaus on lisännyt turvallisuutta. Kärjistetysti sanottuna ennen kerrostaloasuja saattoi lainata talonmieheltä yleisavainta ja käydä teettämässä siitä kopioita lähimmällä avaimentekijällä. Tämä ei onnistu enää.

– Avainten tuotekirjo on muuttunut valtavasti. Edelleen myydään vanhaa tuttua Abloy-avainta eli Abloy Classicia, mutta siihen myydään kopiosuoja, jolla estetään esimerkiksi avaimen luvaton kopiointi.

– Mutta jos perinteisten lukkojen avain vaikkapa varastetaan, ja oven lukkopesä vaihdetaan, käy avain edelleen kuitenkin esimerkiksi kellaritiloihin. Sikäli elektroniset lukot ovat varmempia.

Etäohjattavat lukot yleistyvät

Monissa asuinrakennuksissa käytetään myös numerokoodeja. Ne ovat Tavisalmen mukaan toki tyhjää parempi suoja, mutta ei kovin tehokas sellainen.

– Koodivaihtoehtoja ei ole loputtomasti, ja koodi leviää helposti ihmisten kesken ulkopuolisillekin.

Elektronisia lukkoja pystytään nykytekniikalla ohjaamaan muun muassa sormenjäljillä, äänen tai silmien tunnistimella. 

– Meillä on Helsingin Lukkokeskuksessa käytössä sormenjälkitunnisteet, mutta ei vielä äänen tai silmien tunnistimia. Lisäksi on myös kulkutunnisteita eli monenlaisia lätkiä, joita käyttämällä ovesta pääsee sisään. Lätkissä on sama juttu kuin elektronisissa avaimissa, että hävitessään ne voi poistaa saman tien käytöstä, jottei vahinkoja pääse tapahtumaan.

Yhä useampi omakotitaloasuja asentaa myös oviinsa uuden teknologian lukkoja.

– Monilla on esimerkiksi lukkoja, joita voi ohjata, avata ja sulkea kännykällä tai netin kautta. 

Perheen pienillä ja toisaalta myös vanhuksilla voi olla toisinaan vaikeuksia avata ovea perinteisellä avaimella, jos lukko on jäykkä. Tähänkin löytyy apu nykytekniikasta.

– Esimerkiksi Abloy on kehittänyt lukon, jossa avainta ei tarvitse vääntää lukkopesässä, vaan avain vapauttaa lukituksen ja sen jälkeen ovi avataan kahvasta. Kahvassa voi vaikka roikkua niin sen saa varmasti auki.

Lukkoseppä muistuttaa: Rasvaa lukko kerran vuodessa!

Kaiken kehittyneen tekniikan ohella käytetään yhä myös turvavälineitä, jotka ovat tuttuja vuosikymmenten takaa: ovisilmiä ja turvaketjuja.

– Edelleen asennamme perinteisiä oviketjuja. Kyllä ne stoppaavat vieraan tulijan ovella, koska ovi aukeaa vain vähäsen. Mutta eivät ne tietysti murtovarasta pysäytä. Varas voi helposti napsaista ketjun poikki.

Perinteisiä lasisia ovisilmiä asennetaan yhä, mutta rinnalle on tullut myös digitaalisia ovisilmiä.

– Digitaalisessa ovisilmässä on kamera ja asukkaalla on kännykän näköinen kuvaruutu sisäpuolella. Siitä hän näkee, kuka oven takana on.

Sähköisten avaimien yksi heikkous on se, että sähkökatkoksen tullessa ne eivät toimi. Tähänkin on keksitty ratkaisu: avain, joka saa sähkön omavaraisesti.

– Sähkövirta tulee siitä, kun avain työnnetään lukkoon. Paristoja ei tarvita.

Vielä lopuksi Tavisalmi antaa kaikille lukkojen käyttäjille yhden vinkin:

– Lukon rasvaaminen kerran vuodessa helpottaa käyttöä. Eikä millään rypsiöljyllä vaan lukkoöljyllä, Tavisalmi vinkkaa.

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme