Mainos
Mainos

EU-komissio hyväksyi geenimuunnellun perunan viljelyn

EU-komissio hyväksyi tällä viikolla muuntogeenisen Amflora-perunan viljelyn unionin alueella.

Suomeen luultavasti ensimmäisenä viljelyyn tuleva geeniperuna on suunniteltu lähinnä paperiteollisuuden käyttöön, mutta se on myös elintarvikkeeksi hyväksytty lajike.

Helsingin Sanomien mukaan muuntogeenisellä perunalla saa tehdä kenttäkokeita Suomessa Lammilla ja Seinäjoella. Luvan tähän antoi geenitekniikan lautakunta. Lautakunta totesi, ettei Amflora-perunan kenttäkokeista aiheudu vaaraa ihmisille, eläimille tai ympäristölle.

Ympäristöjärjestöt tuomitsivat gm-perunan

Lupaa muuntogeenisen perunan viljelyyn haki saksalainen kemikaalijätti BASF. Sen kehittelemää perunalajiketta ei ole tarkoitettu ihmisruuaksi, vaan teollisuuskäyttöön ja eläinten rehuksi.

Päätös on poikkeuksellinen, sillä EU on tätä ennen hyväksynyt vain yhden muuntogeenisen maissilajikkeen viljelyn. Päätös amerikkalaisen Monsanto-yhtiön kehittelemän maissilajikkeen hyväksymisestä tehtiin vuonna 1998. Useat EU-maat ovat kuitenkin kieltäneet muunnellun maissilajikkeen viljelyn alueellaan.

Ympäristöjärjestöt tuomitsivat komission päätökset sanoen niiden vaarantavan EU-kansalaisten ja unionialueen eläinten terveyden. BASF-yhtiön mukaan komission päätös voi puolestaan parantaa merkittävästi eurooppalaisen maatalouden kilpailukykyä.

MTV3

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot