Mainos
Mainos

Geenimuutos syömishäiriön syynä?

Perhe- ja kaksostutkimukset ovat antaneet viitteitä siitä, että geneettiset tekijät ovat yhteydessä syömishäiriöiden kehittymiseen, mutta tähän syypäänä olevan geenin etsintä ei ole juurikaan tuottanut tulosta. Nyt hollantilaiset ja saksalaiset tutkijat ovat onnistuneet yhdistämään AGRP-nimisen geenin tietyn muodon alttiuteen sairastua anorexia nervosaan.

Tutkijoiden mukaan tämä geenimuunnos saattaa yli kaksinkertaistaa henkilön syömishäiriöriskin. Tutkimukseen osallistuneista 145:stä anorexia nervosa -potilaasta 11 prosentilla oli AGRP-geenin syömishäiriöille altistava muoto, kun taas 244:stä terveestä verrokista ainoastaan 4,5 prosentilla oli tämä muoto.

AGRP tai AGR-proteiini auttaa elimistöä kertomaan aivoille, milloin se tarvitsee ruokaa. Tutkijat arvelevat, että AGRP-geenimuunnoksen aikaansaama nälkäsignaali aivoille saattaa olla tavanomaista tehottomampi. Heidän arvionsa mukaan AGRP:tä jäljittelevä lääke saattaisi auttaa normaalin ruokahalun aikaansaamista osalla anorexia-potilaita. (Finfood / MTV3 Internet)

Lähde: Molecular Psyciathry 2001;6:235-328

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot