Mainos
Mainos

Hoida kevätsiivous kepeästi

Tässä muutamia vinkkejä siihen, kuinka kevätsiivouksesta selviää ilman sen suurempaa stressiä. Lopputuloksena on puhdas koti, johon kevät saa tulla kerralla!

Kevät koittaa, aurinko paistaa ja – äh, se suursiivouskin pitäisi hoitaa. Älä stressaa: jaa siivous pienempiin osiin, suunnittele työjärjestys huolella ja ota avuksesi kunnon siivousvälineet ja puhdistusaineet. Näin selviät kevään suururakasta huomattavasti helpommalla.

Varsinainen kevätsiivous – mitä teen?

Välttääkseen suuremman kevätsiivousstressin, koti kannattaa pitää jonkinmoisessa järjestyksessä läpi vuoden. Tämä vaatii monelta pientä kuria, mutta palkitsee tekijänsä varmasti.

Jos kodin perussiisteystaso on suhteellisen kuosissa, varsinaiseen kevätsiivoukseen voi sisällyttää puuhat, joita kotona tarvitsee tehdä harvemmin. Pese kevään kunniaksi ikkunat, jotta aurinko pääsee paistamaan kunnolla sisään, ja järjestä kaapit ja laatikot. Voit samalla siirtää talvivaatteet sivuun ja ottaa esiin keveämmät kevät- ja kesävaatteet.

Myös kodin eri tasot kannattaa puhdistaa nyt perusteellisemmin. Pyyhi lattiat ja lattialistat huolella. Älä unohda myöskään seinien, ovien ja katon pyyhkimistä. Myös kirjahyllyn huolellinen puhdistaminen kannattaa ottaa työn alle: puhdista huolellisesti kaikki tasot ja hyllyssä olevat tavarat. Näin pärjäät taas pitkälle pelkällä summittaisemmalla pölyjen pyyhkimisellä.

Älä unohda vessan ja kylpyhuoneen lattiakaivon puhdistamista. Pyyhi moskat myös kodin tuuletusventtiileistä, niin kevätilmakin pääsee kulkemaan paremmin talossa.

Lisäksi sisustustekstiilien, kuten peittojen ja verhojen, tuulettaminen ja peseminen tuovat aivan uutta raikkautta kotiisi. Voit samalla vaihtaa kotiisi myös keväiset tekstiilit – esimerkiksi astetta värikkäämmät verhot piristävät kodin ilmettä hetkessä kummasti.

Suunnittele työjärjestys etukäteen

”Etukäteen suunniteltu on puoliksi tehty” -sääntö pätee kevätsiivousurakassakin. Ota siis huomioon siivouksen työjärjestys. Näin helpotat hommaasi huomattavasti.

- Tarkista, että siivousvälineet ovat kunnossa ja pudistusainerepertuaari on asianmukainen.

Siivous-urakkaa keventävät ratkaisevasti hyvät puhdistusaineet ja -välineet. Valitse puhdistusaineiksi mahdollisimman ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja, ja valitse aine käyttötarkoituksen mukaan. Annostele aine oikein. Puhdistusaineiden kohdalla ”kertaliraus kiellon päälle” on aivan turhaa – siinä määrin tehokkaita ne ovat.

- Aloita siivous ylhäältä alaspäin.

Puhdista ensin katto, seinät ja hyllyt. Siivoa seuraavaksi pöytätasojen puhdistamiseen. Siivoa lattia vasta viimeisenä. Näin vähennät huomattavasti ilmassa leijailevan pölyn määrää, etkä joudu parin päivän kuluttua aloittamaan koko hommaa alusta pölyn laskeuduttua.

- Kiinnitä huomiota työskentelyasentoihisi.

Puhdas koti ei lämmitä mieltä, jos tuloksena siitä on sänkyyn kaatava noidannuoli selässä.

Tee urakasta mukavaa – tai ainakin mukavampaa

Vaikka siivoaminen ei kuuluisi lempipuuhiisi, pyri asennoitumaan urakkaan mahdollisimman positiivisesti. Kevätsiivouksen päätteeksi esimerkiksi pinkominen lenkkipolulla on periaatteessa turhaa, sillä siivous kuluttaa kaloreja kiitettävästi. Näin siis päivän urheiluhetki tulee plakkariin samalla.

Urakka hoituu myös ehdottomasti mukavammissa – ja tehokkaammissa – merkeissä musiikin soidessa taustalla. Kodinkonevalmistaja Elektroluxin teettämän tutkimuksen mukaan tehokkainta siivousmusiikkia on klassinen musiikki, joka konkreettisesti tehostaa siivouksen tahtia, mutta vähentää samalla imurin varressa huhkivan stressiä.

Älä kuitenkaan huoli, jos klassinen ei ole lempimusaasi – tärkeintä on, että musiikki saa sinut paremmalle tuulelle. Kuuntele huoletta omaa suosikkiasi, ja väännä volyymit niin kovalle, että imurin hurina ei häiritse!

Ja lopussa kiitos seisoo: kevätsiivouksen paras hetki on ehdottomasti se, kun istahdat homman päätteeksi sohvalle ihastelemaan puhtauttaan kiiltävää kotia. Mieltä lämmittää myös ajatus siitä, ettei samaan puuhaan tarvitse ryhtyä moneen kuukauteen. Kevät ja kesä, tervetuloa kotiini!

Lähteet: www.martat.fi, www.siivous.info
Teksti: Helena Mustonen/MTV3
Kuvat: Lehtikuva, FutureImageBank

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme