Mainos
Mainos

Huvittavan helppoa omenatorttua Tammiluodon viinitilan tapaan

Suomen ensimmäinen omenapuu istutettiin vuonna 1539 Paraisilla Kuitian (Qvidjan) kartanon maille. Lemlahden saarella sijaitsevan historiallisen kartanon ovat omistaneet mm. Turun piispa Maunu OlavinpoikaTavast ja Eerik Fleming. Viimemainitun aikana Kuitiasta sukeutui mahtava aatelislinna. Sanotaan, että se oli uhkeimpia ja parhaiten suunniteltuja koko Ruotsin valtakunnassa. Kuitian linna on nykyisin maamme ainoa yksityisen omistama keskiaikainen kivilinna.

Kuningas Kustaa Vaasan tiedetään yöpyneen Kuitiassa kesällä 1555, kun hän oli matkalla Turusta itään. Klaus Fleming peri kartanon vuonna 1571. Erään legendan mukaan Elinan surma olisi aikoinaan tapahtunut juuri Kuitiassa. Maamme yli 400 vuotta sitten alkaneita omenanviljelysperinteitä Lemlahden saarella jatkaa nykyisin mm. Tammiluodon viinitila.

-Omenasato on tänä syksynä vähintään tyydyttävä, kertoi tilan isäntä, viinimestari Timo Jokinen omenaviikon kynnyksellä. Tilan kokonaissadoksi hän arvioi noin 25000 kiloa. Tammiluodossa on tällä haavaa 4000 omenapuuta, joista 2500 tuottaa satoa. Päälajikkeena on talviomena Lobo; syyslajikkeista punainen Melba ja punainen Atlas. Kesäomenat Maikit on jo korjattu. Kaikkiaan viljellään 13 lajiketta.

Osa omenasadosta mm. viinien valmistukseen

-Käytämme noin 3000-4000 kiloa omenia viinien, liköörien, calvadosin tyyppisen omenaviinan ja siiderin valmistukseen. Pääosa sadosta myydään tukkukaupan kautta Etelä-Suomeen. Omeniamme löytyy myös lukuisien kaupunkien toreilla, mm. Turussa, Helsingissä ja Vaasassa, toteaa viinitilan isäntä Timo Jokinen.

Tammiluodossa tehdään nykyisin kahta viiniä omenoista ja viittä saariston marjoista. Vuosituotanto on 10000 viinipulloa. Tilan erikoisuuksiin kuuluu myös samppanjamenetelmällä valmistettu kuohuviini. Viime vuonna Tammiluodossa kävi 9000-10000 vierailijaa. Suomalaisten lisäksi tiensä viinitilalle löysivät mm. ruotsalaiset, sveitsiläiset ja saksalaiset. Perille pääsee niin maanteitse kuin meritse.Tammiluoto onkin maamme ainoa viinitila, joka sijaitsee meren rannalla. Ryhmille järjestetään tilauksesta myös ruokaa, ja erityisen suosittu on saaristolaispöytä herkkuineen. Kahvin kanssa nautitaan tietysti omenapiirakkaa talon tapaan.

Omenainen possupata

Neljälle Tähän itämaisvivahteiseen ateriaan tarvitaan:

500 g porsaan ulkofilettä puolikas purjo 3 keskikokoista omenaa 2-3 dl omenasiideriä tai -mehua

mausteeksi: 2-4 rkl soijakastiketta lihaliemikuutio 1-2 valkosipulinkynttä puristettuna tai hienonnettuna 1/2 tl mustapippuria tai pippurisekoitusta 1/2 tl inkivääriä 1 rkl sokeria suurustamiseen 1 rkl vehnä- tai maissijauhoja voita tai öljyä paistamiseen

Laita kattilaan/pataan siideri tai mehu sekä mausteet. Anna kiehahtaa. Leikkaa liha ja purjo suikaleiksi. Ruskista lihat kevyesti pannulla. Lisää ne yhdessä purjon kanssa liemeen ja anna kiehua kevyesti 15 minuuttia. Kuori ja paloittele omenat. Lisää ne liemeen ja anna kypsyä 10 minuuttia.

Suurusta kypsymisen loppuvaiheessa kastike kylmään vesitilkkaan sekoitetulla jauholla. Tarkista maku ja lisää halutessasi mausteita. Tarjoile riisin ja vihersalaatin kera.

Huvittavan helppo omenatorttu

Valmis torttupohja 3-5 omenaa koosta riippuen voita kanelia (sokeria tai hunajaa) hyytelösokeria

Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa omenat noin 1/2 sentin paksuisiksi viipaleiksi. Sulata voi teflonpannussa ja paista omenalohkoja muutama minuutti varovasti käännellen. Sirottele joukkoon kanelia (ja vähän sokeria/hunajaa, jos omenat ovat kovin happamia). Lado sopivasti pehmenneet omenalohkot sievästi lomittain torttupohjalle.

Valmista hyytelösokerista pakkauksen ohjeen mukaan seos ja lusikoi sitä omenalohkojen päälle kunnes ne peittyvät.

Torttu on valmis pöytään 15 minuutin kuluttua siitä, kun sokeri on hyytynyt ja jäähtynyt. Jälkiruokana tarjottaessa maistuu lisänä vaniljakastike. Vieläkin helpompi versio. Pidä pakasteessa varalla "annoksittain" pakattuja, kuorittuja omenalohkoja (sulavat nopeasti pannulla). Näin loihdit makoisan leivonnaisen ennätysajassa. MTV3-STT-Pirkko-Liisa Summa Lue lisää:> Kotimaiset uutuudet täydentävät omenalajikkeiden kirjoa> Herkutellaan omenoilla

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme