Mainos
Mainos

Ilmalämpöpumppu Vaasan TV-Taloon

Valtavat ikkunat vaativat lisäviilennystä, josta huolehtii huomaamaton lämpöilmapumppu.


Vaikka talon lämmityksen hoitaa maalämpöpumppu ja viilennyksen ilmanvaihtokone, sinne päätettiin asentaa vielä ilmalämpöpumppu. Se katsottiin tarpeelliseksi lisäviilennyksen takia, sillä rakennuksessa on runsaasti poikkeuksellisen suuria ikkunoita ja lasipintoja. Kesäaurinko pääsee siis lämmittämään taloa todella voimakkaasti.

Ilmalämpöpumppuja on tunnetusti tarjolla pilvin pimein. Valinta ei ole aina helppoa. Tännekin oli alustavasti valittu seinälle asennettava sisäyksikkö, mutta lopulta päädyttiin kattoon upotettavaan malliin, josta ei jää huonetilan puolelle kuin ulkokehys. Huomaamattoman ulkonäön lisäksi myös viilennysteho on olennaisesti alkuperäistä vaihtoehtoa suurempi – ensimmäisessä vaihtoehdossa se olisi ollut 3 kW, tässä se on 5 kW.

Kehyksen neljällä sivulla on ritilät ilman puhaltamiseksi. Seinämalleista poiketen laitteen voi myös kanavoida poistamalla yksi ritilä ja vetämällä siitä hyvin eristetty kanava johonkin muuhun huoneeseen, täällä lasiterassille. Ratkaisu on hyvä senkin takia, että muussa tapauksessa kyseinen suutin olisi puhaltanut vasten viereistä seinää. Ei siitä haittaa olisi ollut, mutta ei myöskään tavoiteltua hyötyä.

Sisäyksikkö asennettiin eteisaulan kattoon, josta se puhaltaa viileää ilmaa sekä keittiöön että olohuoneeseen. Laita on alun perin suunniteltu alaslaskettuihin kattoihin, mutta yhtä hyvin sen voi asentaa yläpohjaan. Sille tehtiin tiivis, polyuretaanilevyllä eristetty kotelo ja kattorakenteisiin, alapaarteiden päälle, kiinnitettiin kannatinpuut, joiden varaan se nostettiin.

Kooltaan kone on noin 60 x 60 senttimetriä. Se mahtuu siis ahtaisiinkin paikkoihin ja vaikka kattotuolijako olisi 60 senttimetriä, sen saa sovitettua rakenteisiin varsin hyvin. Laitteesta on saatavana myös tehokkaampi ja kookkaampi malli, joka on leveydeltään noin 900 millimetriä.

Ulkoyksikkö sijoitettiin terassille. Siihen saadaan tarvittaessa ketjutettua useampia sisäyksiköitä, mutta täällä siihen ei katsottu olevan tarvetta.

Lisätietoja:

Äänestä Valkeakosken TV-talon piharatkaisuista!

Valkeakosken TV-talon äänestykset jatkuvat. Tällä kertaa ovat vuorossa piharatkaisut. Tarkemmat tiedot kuvineen löydät osoitteesta

(JKA 16.5.2008)

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot