Mainos
Mainos

Ilmanvaihdon suodattimille luodaan keräilyjärjestelmää

Ilmanvaihtosuodattimia valmistava espoolainen Vaihtoilma Oy kehittää menetelmää käytettyjen suodatinten hävittämiseen nykyistä ympäristöystävällisemmin. Vaihtoilma on valmistanut suodatinjätesilppurin, joka yhtiön mukaan on ainutlaatuinen maailmassa.

Jyväskylän kaupunki otti suodatinjätesilppurin käyttöön ensimmäisenä. Laitetta esiteltiin tällä viikolla Kuokkalan koululla. Pelkästään Jyväskylän kaupungin hallinnoimissa kouluissa, päiväkodeissa, terveysasemilla ja muissa kiinteistöissä uusitaan vuosittain 1500 ilmansuodatinta.

Myyntijohtaja Juha Kinnunen Vaihtoilma Oy:stä arvioi, että Suomessa vaihdetaan vuosittain 300 000-400 000 kiinteistöjen ilmansuodatinta. Tähän saakka käytetyt suodattimet ovat 0päätyneet sellaisinaan kaatopaikalle.

Kinnusen mukaan yhtiön tavoitteena on luoda Suomeen suodatinten keräysjärjestelmä. Suurimmille paikkakunnille perustetaan keräilypisteitä. Ensi syksynä Laihialle valmistuu jätteenpolttolaitos, jossa aloitetaan silputun suodatinmateriaalin koepoltto.

Yhtiön suodatinjätesilppuri erottelee suodattimista metallikehykset ja silppuaa suodatinmateriaalin tilavuudeltaan kymmenesosaan alkuperäisestä. Silppuri pystyy käsittelemään 200-250 suodatinta tunnissa. Suodatinmateriaali on valmistettu yleensä lasikuidusta tai synteettisistä aineista.

Kinnusen mukaan keräilyjärjestelmään ei käytetä verovaroja, vaan tavoitteena on toimia kaupalliselta pohjalta. Kaatopaikkamaksujen vuoksi suodatinten hävittäminen ilman käsittelyä maksaa myös melkoisesti.

(STT)

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot