Mainos
Mainos

Jättiputki haitaksi ihmiselle ja luonnolle

Puutarhoihin ja puistoihin viime aikoina levittäytynyt koristekasvi jättiputki muodostaa jo uhan luonnolle ja ihmisille. Siksi sen leviäminen pitää Suomen ympäristökeskuksen mielestä pysäyttää.

Ulkomailta Suomeen tuotu jättiputki syrjäyttää alkuperäisiä kasveja ja eläimistöä ja uhkaa näin ollen luonnon monimuotoisuutta. Jättiputken hävittämistä hidastavat sen suuri siementuotanto, nopea lisääntyminen ja kemialliset ominaisuudet. Ihmiselle jättiputken sisältämä kasvineste voi aiheuttaa palohaavan kaltaisia rakkuloita tai jopa pysyviä jälkiä.

Jättiputkien myynti, istutus ja levittäminen tulee Suomen ympäristökeskuksen mukaan lopettaa koko maassa. Kasvien hävitys tulee jättää ammattilaisten tehtäväksi.

Jättiputkia on Suomessa kahta lajia, kaukasianjättiputkia ja persianjättiputkia. Kasvit ovat 1,5-4 metriä korkeita ja ne kukkivat heinäkuusta syyskuuhun.

Muita alkuperäiskasvuston kannalta ongelmallisia kasveja ovat ympäristökeskuksen mukaan lupiini, jättipalsami ja kurtturuusu.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot