Mainos
Mainos

Kaakkois-Aasian kirjava tekstiiliperinne

Tampereella museokeskus Vapriikissa avattu Kulttuuri kankaassa -näyttely esittelee Kaakkois-Aasian värikästä ja rikasta tekstiiliperinnettä.

Näyttely on ASEMin (Asia-Europe Meeting) juhlavuoden päänäyttely Suomessa. Se on toteutettu yhteistyössä opetusministeriön ja ASEFin (Asia Europe Foundation) kanssa.

Kaakkois-Aasian tekstiilikulttuuri kuuluu maailman monipuolisimpiin. Alueen kymmenien etnisten ryhmien tekstiilit taltioivat aiheita ja tekniikoita, joiden juuret yltävät aina pronssikauteen saakka. Tekstiilitaide heijastelee myös kauppiaiden mukana kulkeutuneita aiheita ja tekniikoita, joita on tullut Intiasta, Kiinasta, islamilaisesta maailmasta, Japanista ja Euroopasta.

Kaakkois-Aasian maat, Myanmar (entinen Burma), Thaimaa, Laos, Vietnam, Kambodzha, Malesia ja Indonesia, ovat onnistuneet sulauttamaan vieraat vaikutteet omiin perinteisiinsä kukin omalla tavallaan. Tekstiilit avaavat historian ja kulttuurin tulkintaan uudenlaisen näkökulman.

Vapriikin näyttelyssä komeilevat alueen tekstiiliperinteen juuret, primitiiviset kuitu- ja puunkuorikankaat ja muinaisia motiiveja toistavat heimokankaat. Mukana on myös silmää hiveleviä hovitekstiilejä.

Museokeskus Vapriikki sijaitsee Tampellan entisessä alaverstaassa Tammerkosken kansallismaisemassa.

Näyttely on esillä 7.1. 2007 saakka.

MTV3-VM (30.5.2006)
Kuvat: Museokeskus Vapriikki

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme