Mainos
Mainos

"Kadun päivittäin" – kun vanhemmat toivovat, etteivät olisi saaneetkaan lapsia

Äitiyttä kuvataan usein rakkauden, ylpeyden ja tyytyväisyyden lähteenä. Monille se on stressiä, pettymyksiä ja avuttomuutta aiheuttava kokemus. 

"Silti, jos palaisin tästä hetkestä siihen kun ehkäisyn jätin pois, en sitä enää jättäisi. En halua, että lapsilleni ikinä tapahtuu mitään pahaa, sillä äitinä kuitenkin heitä rakastan. Silti kadun, päivittäin, että päätöksen lapsen yrittämisestä tein."

"Lapset olivat yksi elämäni suurista haaveista, mutta se murskaantui kyllä täysin. Ajattelen usein, että ei olisi koskaan pitänyt tehdä lapsia (en tätä toki lapsilleni kerro), mutta jos voisin nyt valita uudestaan, en todellakaan hankkisi lapsia."

Näin kirjoittaa kaksi nimetöntä äitiä. Ensimmäinen kirjoitus julkaistiin Meidän Perhe -foorumilla jo vuonna 2006; toinen on Vauva.fistä vuodelta 2016.

Lasten hankkimisen katuminen ei ole uusi ilmiö. Katujille on nykyään olemassa myös omia vertaistukiryhmiä esimerkiksi Facebookissa, kertoo Essential Kids -sivusto.

Useimmat stressaantuneet äidit rakastavat lapsiaan

Sosiologi Orna Donath haastatteli 23 äitiä, jotka katuivat lasten saamista. Donathin mukaan äitiyttä kuvataan usein rakkauden, ylpeyden ja tyytyväisyyden lähteenä, mutta monille se on stressiä, pettymyksiä ja avuttomuutta aiheuttava kokemus.

Samalla moni katuu sitä, ettei hankkinut lisää lapsia, tai että vietti heidän kanssaan liian vähän aikaa.

– Useimmat stressaantuneet äidit sanoivat, että rakastavat lapsiaan, mutta vihaavat äitiyden kokemusta, Donath kuvaa.

Katumus ei siis sinällään liittynyt lapseen itseensä. Äitien katumus liittyi itsen, ajan tai vapauden menettämisen kokemuksiin. Vaikka äitiydessä oli positiivisia puolia, negatiiviset jäivät voitolle.

Ammattiapu on tarpeen, jos katumuksen tunne on intensiivinen

Psykologi Jocelyn Brewerin mukaan katumuksen kokemukset vaihtelevat suuresti: äidit voivat kokea lievää kaipuuta elämään ennen lapsia, tai valtavaa psykologista stressiä.

– Voi olla hetkiä, joina perheet tuntevat musertuvansa ja palavansa loppuun vanhemmuuden vaatimusten vuoksi, mikä on melko normaalia. Mutta joihinkin voi juurtua pitkäksi aikaa hyvin syvä negatiivinen reaktio, ei lapsiin itseensä, vaan siihen, mitä lapset edustavat, Brewer kommentoi.

Esimerkiksi jotkut miehet katuvat tilanteissa, joissa lapsi siitettiin vahingossa eikä miehellä ollut sanavaltaa tilanteeseen.

Vanhempien tulee varmistaa, että he saavat myös omaa aikaa, johon vanhemmuuden vaatimukset eivät liity. Ystävien ja perheen tuki on tärkeää. Ammattiapu on tarpeen, jos katumuksen tunne on intensiivinen ja toistuu usein sekä vaikuttaa vanhemman kykyyn huolehtia lapsesta.

Kerro oma tarinasi: 

Kyselyyn voi vastata myös nimettömänä.

Kadutko lasten hankkimista?

Yhteystiedot


***

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme