Mainos
Mainos

Kattohuoneistot kaveruksille

Keskellä Kööpenhaminaa on kapea lasiseinäinen talo. Sen ylimpien kerrosten asukkaina on kaksi lapsiperhettä. Moderni rakennus on myös turistinähtävyys.

Mikä?

Arkkitehtien Nils Holscherin ja Claus Sivagerin suunnittelema rakennus Kööpenhaminan keskustassa. Arkkitehdit asuvat itse perheineen talon ylimpiä kerroksia.

Erityistä?

Talon leveys on vain seitsemän metriä. Rakennus on voittanut monia arkkitehtuuripalkintoja. Kun kaksi arkkitehtiä sai temmellyskentäkseen tyhjän, mutta pikkuruisen tontin Kööpenhaminan keskustasta, syntyi ajatus modernista rakennuksesta, joka istuisi perinteiseen ympäristöön. Samalla virisi haave saada taloon myös omat kodit.

Nyt nämä arkkitehdit perheineen asuvat talon ylimpiä kerroksia. Neljännessä ja viidennessä kerroksessa on kuvataiteilija Carina Jon ja arkkitehti Claus Sivagerin nelihenkisen perheen koti, jossa on talon henkeen sopivat yksinkertainen sisustus. Oranssit baarituolit keittiössä ovat Gubin, Louise Campbellin suunnittelemat valaisimet Louis Poulsenin. Ikkunan edessä on kätevä penkki, joka on sekä istuin että säilytin. Nurkan takana on olohuone.

Huomaa: Paksu teräspalkki kulkee koko talon pituuden ja tekee geometrisen koukkauksen ylhäällä. Se on tärkeä rakenteellinen palkki, mutta myös näyttävä visuaalinen elementti.

Lime piristää

Lasiseinät olivat Sivagersin pariskunnan ensimmäinen vaatimus, kun taloa alettiin suunnitella. Valoa tulvii sisään, tosin yksityisyyden kustannuksella. Vastapäätä sijaitseva huoneisto on osa Kööpenhaminan yliopistoa, ja siellä elämä onneksi hiljenee iltaneljän aikoihin. Sohvanurkkaus on osa neljännen kerroksen keittiö-olohuonetta. Nahkasohva on Norman Copenhagenilta, matto Woodnotesilta. Vaalea puulattia on Dinesen.

Huomaa: Kirjahyllyssä säilytetään kirjojen lisäksi perheen kahden lapsen leluja. Siisteissä koreissa ne eivät häiritse silmää.

Nyt huippaa

Perheen makuutilat sijaitsevat viidennessä kerroksessa. Vanhempien sänky sijaitsee kulmassa – ei korkeanpaikankammoisille! Tuoli on PK 22 Fritz Hansenilta. Lastensängyt ovat omassa nurkkauksessaan.

Huomaa: Tila jatkuu parvekkeena.

Missä kaikki tavarat ovat?

Molemmissa kerroksissa on kylpyhuone, tämä ammeellinen kuuluu neloseen. Kalusteet ovat mittatilaustyötä. Taso on coriania, laatat italialaiselta Evolutionilta.

Huomaa: Valkoinen ohut voilé-verho antaa näkösuojaa.

Taidegalleria vai koti?

Stine ja Nils – toinen talon suunnittelijoista – Holschersin viisihenkisen perheen sisääntulo viidennessä kerroksessa on vaikuttava. Valkoisessa huoneessa on superminimalistiset portaat, tuoli ja kaksi liilaa ovea, joista toinen johtaa kylpyhuoneeseen, toinen vaatekomeroon. Kulman takana on ovi rappukäytävään. Takaseinän valko-oksainen taideteos on Brdr. Bourollecin designia ja hankittu Illum Bolighusista. Kestävä ja kaunis corian on pääasiallinen materiaali valkoisessa kylpyhuoneessa. Sininen seinä kertoo perheen väriajattelusta: jokaisessa huoneessa on jokin väripilkku.

Huomaa: Portaiden siluetti on erityisen kaunis. Alin askelma on ylhäällä, joten kokonaisuus näyttää leijuvalta.

Iso yksiö

Viides kerros on oikeastaan kuin iso yksiö: olohuone, keittiö ja makuuhuone ovat yhtä tilaa. Perhe halusi nimenomaan elää yhdessä samassa tilassa eikä siksi rakentanut erillisiä makuuhuoneita. Lapset leikkivät ikkunapenkeillä ja hyödyntävät lattiatilan. Lattialla lojuvat tavarat saa helposti siivottua integroituihin komeroihin.

Huomaa: Lasilattia (eli alakerran lasikatto) päästää valon kulkemaan. Siitä voi myös kurkata, kuka alhaalta on tulossa.

Lasia, lasia, lasia

Ylimmän kerroksen nurkassa on paikka Paustianin Normann Fosterin suunnittelemalle ruokapöydälle, joka – sekin – on lasia. Jotta näin hulppea tila saatiin aikaiseksi, arkkitehtien piti ostaa tontin lisäksi myös matalampi, keltainen naapuritalo. Muutoin talon kolmelle sivulle ei olisi saanut rakentaa lasiseiniä.

Huomaa: Parvekkeella on jännä ritilälattia.

Pyöreät kulmat

Hauskasti pyöreäkulmainen keittiö on mittatilaustyötä. Leveä saareke pitää sisällään lieden ja vesipisteen, seinän vieressä on säilytystilaa ja työskentelytaso. Syvennyksen seinä on terhakan vihreä. Keittiön takana on nukkumatila, jonka isot ikkunat peitetään vaalealla rullaverholla. Olohuoneessa on vain Piero Lissonin suunnittelema sohva ja pöytä, liukuovesta pääsee limeseinäiseen kylpyhuoneeseen.

Huomaa: Kaikki tilan valaisimet ovat integroituja halogeenejä.

Toimittanut: Tytti Kontula
Kuvat: Martin Dyrløv ja Peter Norby

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme