Mainos
Mainos

Kaunis kattaus on osa makuelämystä

Kirkkaat värit, räiskyvät kuvioinnit ja rohkea kuosien yhdistely tuovat raikkautta ruokapöytään. Silmä syö tunnetusti mukana – kaunis kattaus on osa makuelämystä.

Luovuus on nyt kattausten tärkein trendi: sarjoja, kuvioita ja värejä sekoitellaan ennakkoluulottomasti. Räikeyttä tai kuosien riitelyä ei tarvitse kaihtaa, iloinen kirjavuus on in ja vahvat värit saavat vetää huomiota puoleensa.

Yleisiä vaikutteita haetaan toisaalta kaukomaiden etnohengestä, mutta yhtä lailla kotoisista marjametsistä. Kevään ja kesän värit ovat raikkaita ja kirkkaita, mutta mukana on myös rauhallisempia pastellisävyjä.

Kattauksen kokonaisuus koostuu astioista, pöytätekstiileistä ja koriste-elementeistä – tietenkään tarjottavaa ruokaa itseään unohtamatta. Karjalanpaisti kaipaa toisenlaisen kattauksen kuin sushiannos.

Kalevalan henkeä Marimekon uutuuksissa

Kauden trendien etnohenkisyyttä ei tarvitse välttämättä hakea vieraista kulttuureista, suomalainen kulttuuriperintö antaa oivat ainekset folklore-henkiseen sisustukseen.

Sanna Annukan suunnittelemat Marimekon Kanteleen kutsu - ja Taikamylly-uutuudet hakevat vaikutteita Kalevalasta. Kanteleen kutsu -kuosissa metsän eläimet kuuntelevat Väinämöisen soittoa ja Taikamyllyn kuvioaihe on vaurautta jauhava sampo.

Tasapainoa yksivärisillä elementeillä

Kirjavuudesta, leiskuvista väreistä ja eriparisuudesta harkiten rakentamalla, tai vaikka vain sattumaperiaatteella yhdistelemällä, syntyy viehättävä kokonaisuus, jota voi tasapainottaa ottamalla mukaan neutraalin yksivärisiä elementtejä.

Iittalan vuoden 2009 uutuusvärejä ovat purppura ja omenanvihreä, joita näkyy erityisesti lasituotteissa, kuten klassisissa Kartio-laseissa ja Aalto-tuotteissa. Keväinen vihreä intensiivinen purppura ovat helposti yhdistettävissä esimerkiksi Teema-sarjan perusväreihin.

Teema on Iittalan kattausvalikoiman kulmakivi, jonka selkeät muodot ja rauhalliset värit sopivat hyvin yhdisteltäväksi muiden astiasarjojen kanssa. Esimerkiksi raidallinen Origo ja nopeasti suosiota kerännyt Taika täydentävät Teema-astioita mainiosti.

Makuja metsästä

Ilo by Aarikka -malliston uusi Mustikka-kattaussarja vie mielen kesäiseen marjametsään. Raikkaan sinivalkoiseen sarjaan kuuluvat muki, lautanen, lasi, lautasliinat, liinateline ja tarjotin.

Metsäteemalla eri muodoissaan leikitellään myös monissa muissa kauden tuotteissa, esimerkiksi Marimekon mallistoista löytyy nyt runsaasti viidakkoaiheisia kuoseja. Myös Kermansaven Karuselli-lastenastiastoon kuuluu useita leikkisiä luontoaiheita.

Kermansaven uutuussarja Laventeli on suunniteltu käytännölliseksi astiastoksi jokapäiväiseen käyttöön. Sarjan kolme kuulasta väriä valkoinen, vihreä ja sininen sopivat hyvin sekä keskenään yhdisteltäviksi että tasapainottavaksi elementiksi värikkäämmän kattauksen tasoittajaksi esimerkiksi kuviollisen pöytäliinan tai lautasliinojen kanssa.

Teksti: Riikka Krenn/Mediafocus
Kuvat: Aarikka, Iittala, Kerman Savi/Tulikivi Oy, Marimekko

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme