Mainos
Mainos

Kenttäkoe paljasti: Tietynlainen nimi vaikeuttaa työhaastatteluun pääsyä

Vieraskielinen nimi saattaa vaikeuttaa työnsaantia suomalaisilla työmarkkinoilla. Monesti voi käydä myös niin, että työmarkkinoilla ilmenevää syrjintää ei huomaa edes asianosainen.

Työ- ja elinkeinoministeriön teettämässä tutkimusraportissa koottiin yhteen tutkimustietoa syrjinnästä työmarkkinoilla. Raporttiin sisältyi myös kenttäkoe, jossa tutkittiin rekrytoinnissa esiintyvää syrjintää etnisen alkuperän ja sukupuolen perusteella. Koe osoitti, että esimerkiksi työnhakijan vieraskielinen nimi vaikeuttaa työhaastatteluun pääsyä. Myös tietyt alat osoittautuivat vahvasti sukupuolittuneiksi.

Tällä hetkellä tilanne työmarkkinoilla on työministeri Lauri Ihalaisen mukaan sellainen, että suuri osa syrjinnästä jää piiloon työhönottotilanteissa. Työnhakija ei välttämättä itsekään tunnista joutuneensa syrjityksi eikä syrjivästä kohtelusta ilmoiteta viranomaisille.

Tutkimusraportissa kävi myös ilmi, että vähemmistöjä koskevasta syrjinnästä työmarkkinoilla tiedetään vähän. Esimerkiksi romanien, vammaisten sekä seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen tilanteesta on tarjolla vain vähän tietoa.

Tutkimusraportin toteutti Helsingin yliopiston Sosiaalitieteiden laitos työ- ja elinkeinoministeriön tilauksesta.

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot