Mainos
Mainos

Kevätkylvöt alkavat

Kevään tulo on hieman normaalia aikaisempi lähes koko maassa. Yöpakkaset ovat kuitenkin hidastaneet nurmien ja syysviljojen kasvun alkua. Lähes joka yö maan pinnassa on ollut pakkasta Etelä-Suomea myöten. Syysviljojen kasvu on juuri päässyt alkuun ja nurmienkin kasvu on alkamassa Etelä-Suomessa.

Syysviljojen talvehtiminen näyttää tällä hetkellä normaalilta, joskin lopullisten havaintojen teko on vielä aikaista. Rukiin talvehtiminen on hieman tavanomaista heikompi Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla. Nurmet ovat talvehtineet pääosin normaalisti, joskin vaihtelua esiintyy etenkin Pohjanmaalla. Nurmien lannoitukset ovat alkaneet tai alkamassa Etelä-Suomessa. Etelä-Pohjanmaan kotieläintiloilla karjanlannan levitys on pääsemässä vauhtiin ja kevätkyntöjä aloitellaan. Myös kevätvehnä- ja sokerijuurikasmaiden muokkaukset ovat käynnistyneet.

Kevätviljojen kylvöt ovat pian alkamassa ja hieman etuajassa, arvioidaan ProAgria Maaseutukeskusten liitosta. Varsinais-Suomessa on kevätvehnän kylvöjä jo aloiteltu. Etelä- ja Väli-Suomessa kevätviljojen kylvöt alkanevat ensi viikolla. Uudellamaalla kauran kylvöjen arvioidaan alkavan jo tällä viikolla.

- Sokerijuurikkaan kylvöt alkoivat Varsinais-Suomessa ennen pääsiäistä ja kylvetty ala on jo useita satoja hehtaareja. Myös Uudellamaalla, Satakunnassa ja Etelä-Karjalassa sokerijuurikkaan kylvöt ovat alkaneet hieman normaalia aikaisemmin, kerrotaan kevään ensimmäissä kasvutilannekatsauksessa.

Marja- ja hedelmäkasvit

Mansikka, herukka-, vadelma- ja omenakasvustot näyttävät talvehtineen hyvin koko maassa, mutta tilanne selviää lopullisesti vasta lähiviikkoina. Mansikka on aloittanut kasvunsa Etelä-Suomessa. Herukoiden ja omenan silmut ovat alkaneet vihertää Keski-Suomea myöten, mutta vadelma on aloittanut kasvunsa ainoastaan Lounais-Suomessa kaikkein lämpimimmillä kasvupaikoilla.

Varhaisperunan istutukset aloitettiin Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa huhtikuun alussa, ja ne on saatu lähes päätökseen noin viikkoa tavanomaista aikaisemmin. Nämä istutukset ovat täydessä vauhdissa Keski-Suomea myöten. Varhaiskaalin istutukset aloitettiin Uudellamaalla, Turunmaalla ja Hämeessä viime viikolla. Tällä viikolla ovat käynnistyneet myös kukka-, puna- ja parsakaalin sekä jäävuorisalaatin ja purjon istutukset.

Ensimmäisiä avomaan porkkana- ja tilliviljelyksiä kylvettiin viikko sitten Etelä-Suomessa. Muovihuoneissa kasvatettavien, kesäkuun lopulla korjattavien varhaisporkkanoiden kylvöt alkoivat pari viikkoa sitten Lounais-Suomessa. Tarhaherneen kylvöt ovat alkaneet Keski-Suomea myöten ja Lounais-Suomessa kylvöt ovat edenneet jo yli puolivälin.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme