Mainos

Koira lukitsi itsensä autoon ja pariskunta käsirautoihin – näihinkin tilanteisiin apu löytyy lukkosepältä

Kotiovien lukot ovat kehittyneet vuosien saatossa huimasti, mutta lukkosepän työ on pysynyt samana. Muun muassa unissakävelijöitä tulee pelastettua säännöllisesti, toteaa 30 vuotta lukkobisneksessä työskennellyt Jarmo Tavisalmi.

Viheliäisintä on se, kun seisot ovesi edessä keskellä yötä, muttet pääse sisään. Kenties avaimesi on varastettu, kenties olet hukannut sen. Tai ehkä kuulut unissakävelijöihin, joita lukkosepät myös työssään pelastavat.

Toimitusjohtaja Jarmo Tavisalmi Helsingin Lukkokeskuksesta on nähnyt työssään pääkaupunkiseudun lukkoseppänä tilanteita laidasta laitaan.

– Ei sitä nyt viikoittain tapahdu, mutta joka vuosi kyllä, että joku on kävellyt unissaan rappuun. Siinä sitten pimpotetaan naapurin ovikelloa, ja pyydetään soittamaan huoltoyhtiölle tai lukkosepälle ja odotellaan pyjama päällä oven aukaisua, Tavisalmi kertoo.

Lukkoseppä on hälytetty paikalle myös kesken lemmenleikkien.

– Pariskunta oli leikkinyt käsiraudoilla, ja avaimet olivat tiimellyksessä hävinneet. Lukkoseppä paikalle ja käsiraudat auki, Tavisalmi muistaa yhtä erikoista tapausta.

Jarmo Tavisalmi muistelee hauskimpia tapauksia: "Härdellin aiheuttanut pariskunta ei kehdannut avata ovea"

– Poika oli laittanut uuden hienon U-lukon kaulaansa ja lukinnut sen – avaimista vaan ei ollut enää tietoa. Ei muuta kuin lukkoseppä paikalle, poika parvekkeelle, ja leikkurit käyntiin.

 – Rouva yritti avata lukkiutunutta oveansa postiluukusta, käsi jäi jumiin. Rouva oli niin hankalassa asennossa lukkopesän edessä joten lukkoseppä päätti mennä sisään takaovesta. Asunnossa oli kuitenkin vihainen koira jonka lukkoseppä sai lopulta ulkoa hätisteltyä toiseen huoneeseen. Rouva saatiin irti loppujen lopuksi rypsiöljyllä.

– Pariskunta oli lämmittänyt kylpytakkia mikroaaltouunissa. Takki kärähti, ja savu levisi myös rappukäytävään. Naapuri soitti pelastuslaitoksen hätiin. Pelastuslaitos haravoi huoneistoja postiluukku postiluukulta ja soitteli ovikelloja. Koko härdellin aiheuttanut pariskunta ei kehdannut avata ovea, mutta kun pelastuslaitos oli paikallistanut asunnon, josta tuli voimakas savun haju eikä ovea avattu, ovi murrettiin väkisin auki. Palanut kylpytakki ja mikroaaltouuni löytyi lopulta kylpyammeesta. Nolo pariskunta tilasi sitten lukkosepän korjaamaan pelastuslaitoksen murtaman oven ja lukon.

Lukkokeskuksen asiakkaita ovat huoltoyhtiöt, yksityiset asujat sekä yritykset. Yöllä lukkojen taakse jääminen tulee asiakkaalle erityisen kalliiksi. Monissa kerrostaloissa on oma huoltoyhtiö, josta ovi tullaan avaamaan yleisavaimella. Jos kyseessä on kuitenkin omakotitalo tai jos kerrostaloasujalla on oma erillinen turvalukkonsa, saattaa olla, että vain lukkoseppä pystyy avaamaan oven.

– Se maksaa noin kaksinkertaisen hinnan päiväkeikkaan verrattuna, jos lukkoseppä tulee avaamaan oven yöllä. Hinta on parinsadan euron molemmin puolin lukosta riippuen.

Sekin on tavallista, että koirat tai pienet lapset ovat jääneet lukkojen taakse.

– Kerran saimme soiton, että koira oli lukinnut itsensä autoon, joka oli käynnissä. Kun olimme matkalla avaamaan ovea, saimme omistajalta uuden puhelun, että koira oli myös itse aukaissut oven. Omistaja oli jotenkin saanut koiran hyppimään autossa niin, että se oli avannut oven samasta napista, josta oli sen sulkenutkin, Tavisalmi muistelee hupaisia sattumia vuosien varrelta.

Sormenpäätunnistimet yleistyneet

Nykytekniikka on kuitenkin tullut osaltaan apuun siinä, että unissakävelijät jäävät entistä harvemmin lukkojen taakse. Tavisalmi kertoo, että esimerkiksi sormentunnistimella toimivat lukot ovat jo melko yleisiä. Ne ovat käteviä, sillä avain kulkee aina mukana.

– Tietysti sähköjen pitää toimia, jotta sormentunnistimella pääsee sisälle. Mutta eipä sähkökatkoja niin usein satu, että se olisi suuri ongelma.

Suomen oloissa sormentunnistinlukoissa on kuitenkin omat haasteensa. Pakkasella sormet voivat olla sen verran kohmeessa, että lukko ei pysty lukemaan sormenjälkeä.

– Kun sormia lämmittelee, niin kyllä se lukko siitä aukeaa. Yleensä ohessa on myös koodinäppäimistö, jolla oven saa auki.

Avaimia yhä vaikeampi väärinkäyttää

Lukkoseppä hälytetään paikalle usein myös silloin, kun asuntoon on murtauduttu.

– Murtokeikkojen jälkitoimia meille tulee säännöllisesti. Vaikka aika useinhan murtovarkaat menevät ikkunasta, eli silloin me emme pysty auttamaan – paitsi tietysti, jos avaimet ovat samalla hävinneet.

Tavisalmi sanoo avainbisneksen kehittyvän yhä enemmän elektroniseen suuntaan.

– Elektroniseen avaimeen on ohjelmoitu tunniste. Siinä on se hienous, että jos se hukkuu tai joutuu vääriin käsiin, niin avaimen tunnisteen voi poistaa. Silloin sillä ei pääse edes rappukäytävästä sisään, mikä on mahdollista perinteisten avainten kohdalla, jos vain asunnon lukkopesä vaihdetaan.

Uusissa älyavaimissa- ja lukoissa on kuitenkin omat haasteensa. Kuluttajat ovat muun muassa raportoineet, että omaa sähkövirtaa tuottavat avaimet ovat olleet hankalia, sillä ovi ei välttämättä aukea, jos avainta ei osaa työntää juuri oikealla nopeudelle lukkoon.

– Tällaisia ongelmia on tosiaan ollut, mutta elektronisten avaimien ominaisuudet ovat parantuneet. Tekniikka kehittyy koko ajan, Tavisalmi toteaa.

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme