Mainos
Mainos

Kuluttajien asuntolainamäärät tasaantuneet

Suomalaisten asuntolainojen keskikoko on pienentynyt, samalla lainojen takaisinmaksuajat ovat kääntyneet laskuun.

Finanssialan keskusliiton mukaan matala korkotaso on houkutellut yhä useampia kuluttajia asuntolainan ottoon. Toisaalta, asuntolainojen keskikokojen kasvu on taittunut ja suurten, yli 100 000 euron lainojen osuus on pienentynyt vuosi sitten tehtyyn kyselyyn nähden.

Myös asuntolainojen takaisinmaksuajat ovat kääntyneet laskuun ja keskimääräinen takaisinmaksuaika on tällä hetkellä 17 vuotta.

Hankitun asunnon hinnasta rahoittavat suomalaiset lainarahalla keskimäärin 74 prosenttia.

– Asuntoluottoa ottaneilla on velanhoitomenojen osuus käytettävissä olevista tuloista keskimäärin 29 prosenttia, FK:n rahoitusasiantuntija Ulla Halonen kertoo.

Talouden taantuma heijastuu kotitalouksien lainanmaksukykyyn ja muutoksia lainojen maksusuunnitelmiin on tehty entistä enemmän. Lainanottajista 84 prosenttia on kuitenkin maksanut lainansa alkuperäisen maksusuunnitelman mukaisesti tai nopeuttanut maksusuunnitelmaansa.

Myös korkojen nousuun varaudutaan. Entistä useampi suomalainen varautuu taloutensa riskeihin säästämällä tai ottamalla lainaturvavakuutuksen.

(MTV3)

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme