Mainos
Mainos

Lämpöpumppu Vaasan TV-Talon lattialämmitysjärjestelmään

Vaasan asuntomessualueen talojen lämmitykseen kerätään merenpohjan sedimenttikerroksesta maalämpöä noin kahdeksan kilometrin mittaisen vaakaputkiston avulla. Rakentajien tehtäväksi jää maalämpöpumpun hankkiminen ja liittäminen jakeluverkkoon. Liittymämaksun suuruus on 1500 euroa ja käyttökustannukset 2,50 euroa/m2/vuosi. Kun otetaan huomioon maalämpöpumppujen yleisesti hyvä hyötysuhde, lämmittäminen tulee varsin edulliseksi.

Maalämpöpumput voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään. Osatehopumput kattavat kovimmilla pakkasilla noin 80 % talon lämmitystarpeesta, loppu lämmitetään esimerkiksi sähköllä. Sähköllä lämmitetään useimmissa tapauksissa myös lämmin käyttövesi. Täystehopumppujen teho puolestaan riittää kovimmillakin pakkasilla sekä talon että lämpimän käyttöveden tuottamiseen. Koska laitteisto on ehkäpä kallein yksittäinen hankinta mikä pientalorakentajan eteen tulee, valintaan on syytä paneutua vakavasti ja pohtia, kumpi vaihtoehto on loppupeleissä taloudellisempi.

TV-taloon asennettava pumppu on jo tehtaalta tullessaan varsin valmis paketti. Se sisältää kiertovesipumpun, sunttauspiirit, ilmausjärjestelmän, säätölaitteiston ja yli 500 litran lämminvesivaraajan. Koska erillistä varaajaa ei tarvita, säästetään sekä tilaa että asennustyötä. Asentaminen on nopeaa ja näppärää, sillä työmaalle jää tehtäväksi lähinnä lattialämmityksen liittäminen sekä putkistojen lopullinen täyttäminen. Kun käyttövesijärjestelmät ja lattialämmitys on ilmattu, voidaan aloittaa talon lämmittäminen.

Lisätietoja:

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme