Mainos
Mainos

Laskiaisen makuja

-Pitkiä pellavia, räätikkäitä kuin nurkanpäitä oli ennen vanhaan tapana huutaa laskiaisena kelkkamäessä. Huudahduksella toivottiin kotitaloon pitkiä pellavia, hienoja hamppuja ja lautasen kokoisia nauriita.

Vanhoihin laskiaisperinteisiin on kuulunut myös saunominen. Laskiaisena ei saunassa saanut puhua eikä pukahtaa, jos halusi säästyä itikoilta kesäaikana. Ruokaa piti olla tarjolla runsaasti ja sen tuli olla rasvaista. Näin taattiin ruoan riittävyys ja karjaonni.

Pulkkamäkeen riennetään myös nykyisin laskiaisena. Reippaan ulkoilun jälkeen maistuu kuuma hernekeitto. Tutusta hernekeitosta saa kiinnostavan laskiaisversion porkkanoiden ja sinapilla sivellyn porsaankyljen ansiosta.

Laskiaisrokkaa porsaankyljen ja lisukeporkkanoiden kanssa

Ohje on neljälle.

Hernekeitto:
1 l vettä
100 g kuivattuja herneitä
2 dl lihalientä

Liota kuivattuja herneitä vedessä yön yli. Laita liotetut herneet kattilaan ja lisää vesi. Keitä herneet lähes kypsiksi. Lisää joukkoon lihaliemi ja anna kiehua kunnes herneet ovat täysin kypsiä. Mausta hernekeitto lopuksi maun mukaan suolalla.
Porsaankyljet:
4 kpl luullista porsaankylkeä
suolaa
mustapippuria
2 rkl maille honey dijon -sinappia.

Hiero porsaankylkien pintaan suolaa ja mustapippuria. Kuumenna uuni 175 asteeseen ja kypsennä lihoja noin 25 minuuttia. Sivele sinappia kypsien lihojen pintaan.

Lisukeporkkanat hernekeittoon:
porkkanoita
vettä
suolaa
voita
meiramia

Keitä paloitellut porkkanat suolavedessä. Kaada vesi pois ja mausta kypsät porkkanat voilla ja meiramilla. Aseta porkkanat hernekeittolautasen keskelle ja porsaankylkipala porkkanoiden päälle.

Jälkiruoaksi leivotaan tietenkin laskiaispullia.

Laskiaispullat

pikkupullia

väliin:

pullan sisustaa
tilkka maitoa
mantelimassaa
kermavaahtoa tai 1 osa vatkautuvaa vaniljakastiketta + 1 osa maitorahkaa + vaniljasokeria

1. Leikkaa pullista lakki ja koverra alaosasta vähän sisustaa ja murenna se kulhoon.
2. Kostuta maitotilkalla ja raasta joukkoon mantelimassaa tai marsipaania. Sekoita hyvin.
3. Jaa täyte pullien sisään.
4. Vatkaa vaniljakastike ja ja sekoita joukkoon vaniljasokerilla maustettu rahka.
5. Lusikoi vaahtoa pullille ja nosta "hatut" päälle.


(MTV3-STT)

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme