Mainos
Mainos

Luumuja!

Luumupuut ovat saapuneet Suomeen Kaukasukselta ja Kaspianmeren alueelta. Niitä löytyy nykyisellään vähemmän luonnovaraisina mutta puutarhoissa hyvin hoidettuina ne pärjäävät loistavasti ja tuottavat makoisaa satoa. Luumut ovat muodoltaan pyöreitä tai soikeita ja väriltään sinisiä, sinipunaisia, punaisia, keltaisia ja jopa vihreitä.

Tuoreet luumut ovat maukkaita ja mehukkaita suupaloja sellaisenaan ja ne passaavat mainiosti moneen ruokaan ja leivonnaiseen.

Ruokalan resepteillä syntyy jo muutama luumuherkku maisteltavaksi!

Broileria ja luumuja

4 annosta

  • 4 broilerin koipireittä
  • 5 pikkusipulia
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 6 tuoretta luumua
  • 2 dl kasvislientä tai vettä
  • 4 dl valkoviiniä
  • 2 oksaa tuoretta timjamia
  • ripaus sokeria
  • suolaa ja pippuria
  • voita ja öljyä

Leikkaa koipireidet kahteen osaan ja ruskista ne kuumalla pannulla. Kuori sipulit ja poista luumuista kivet. Leikkaa sipulit ja luumut lohkoiksi sekä hienonna valkosipuli. Kuullota sipuleita kasarissa niin että ne pehmenevät, ripottele niille hieman sokeria ja anna sokerin sulaa. Lisää kasariin ruskistetut broilerit sekä timjami ja kaada päälle liemet. Kiehauta, laske hieman lämpöä ja hauduta ruokaa niin että broilerit ovat lähes kypsiä. Lisää kasariin lohkotut luumut ja mausta suolalla ja pippurilla. Jatka hauduttamista n. 10-15 minuuttia ja tarjoile esim. riisin kera.

Luumuhilloke

1 annosta

  • 1 l tuoreita luumuja
  • 2 dl sokeria
  • 2.5 dl vettä
  • vaniljatanko halkaistuna
  • ripaus inkivääriä
  • 1 appelsiinin raastettu kuori

Halkaise luumut ja poista kivet (voit halutessasi kuoria luumut). Mittaa kaikki aineet kattilaan ja kiehauta. Laske lieden lämpöä ja hauduta hilloketta välillä sekoittaen niin että luumut pehmenevät ja alkavat hieman soseutua. Nosta kattilaliedeltä ja poista vaniljatanko. Purkita hilloke ja jäähdytä. Tarjoile esim. paahtoleivän kera.

Luumutatin

4 annosta

  • 0,75 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 75 g voita
  • 10 tuoretta luumua
  • 300 g valmista voitaikinaa

Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi ja laita kuutiot kattilaan. Ripottele kattilaan myös sokerit. Anna lieden lämmetä hiljalleen. Halkaise luumut ja poista kivet. Asettele luumut puolikkaina tai lohkoina sokeri-voiseoksen päälle ja anna sokerin karamelisoitua. Kauli voitaikina ohueksi levyksi ja painele se piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Kaada karamelisoidut luumut liemineen pohjan päälle ja paista torttua 180 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia.

Ruokala

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme