Mainos
Mainos

Luut lujiksi kalsiumilla

Kalsiumia tarvitaan koko eliniän, sillä luusto uusiutuu jatkuvasti. Erityisen tärkeää kalsiumin saanti on kasvuiässä, mutta luusto uusiutuu, paksuuntuu ja tiivistyy myös pituuskasvun päätyttyä.

Kalsium on luuston tärkein rakennusaine, mutta se tarvitsee myös D-vitamiinia, joka auttaa kalsiumia imeytymään ja kiinnittymään luustoon. Kalsiumin ja D-vitamiinin lisäksi säännöllinen liikunta lujittaa luustoa.

Gramma päivässä riittää

Kalsiumin tarve vaihtelee iän, sukupuolen ja koon mukaan. Ravitsemussuositusten mukaan aikuisten tulisi saada kalsiumia noin 800 milligrammaa päivässä. Tämän määrän kalsiumia saa esimerkiksi kolmesta lasillisesta maitoa tai piimää ja muutamasta viipaleesta juustoa.

Nopeimman kasvun aikana kalsiumia tarvitaan paljon luuston rakennusaineeksi. Iän myötä kalsiumin imeytyminen heikkenee, mikä lisää kalsiumin tarvetta. Raskaus ja imetys sekä vaihdevuosien kiihtynyt luukato lisäävät naisten kalsiumin tarvetta miehiin verrattuna.

Nuorille ja aikuisille gramma kalsiumia päivässä riittää kattamaan kalsiumin saantisuosituksen. Tämän määrän kalsiumia saa esimerkiksi kolmesta lasillisesta maitoa tai piimää ja muutamasta viipaleesta juustoa.

Maidon kalsium imeytyy hyvin

Maitovalmisteet ovat parhaita kalsiumin lähteitä suomalaisessa ruokavaliossa. Maito, juusto, jogurtti ja muut maitovalmisteet sisältävät runsaasti hyvin imeytyvää kalsiumia.

Myös kasvikset sisältävät kalsiumia, mutta kasvikunnan tuotteista kalsium imeytyy huonommin kuin maitovalmisteista.

Lähde ja kuvat: Maito ja Terveys

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme