Mainos
Mainos

Maaliskuun puutarhatyöt

Maaliskuussa niin pihalla kuin puutarhassakin riittää runsaasti tekemistä. Useat pensaat, puut ja monivuotiset kasvit tarvitsevat leikkausta sekä huolenpitoa. Leikkaamisella muun muassa muotoillaan, säädellään kokoa, edistetään kukkanuppujen muodostumista tai uudistetaan ränsistynyttä kasvustoa.

Vielä suurimmassa osassa maata on ohut lumipeite maassa, mutta sitkeimmät kukat ja kasvit nousevat silti esiin kylmästä maasta. Ensimmäisiä roudan ja lumen seasta nousevia kukkia ovat lumikellot (Galanthus), kevätkellot (Leucojum vernum), virvaliljat (Bulbocodium vernum) sekä talvitähdet (Eranthis hyemalis). Niitä ei tarvitse juurikaan hoitaa tai suojella talven viimalta, sillä ne selviävät hyvin karuissa oloissa. Sen sijaan puissa ja pensaissa riittää yllin kyllin tekemistä.

Pihapensaiden ja puiden hoito

Pihan hoitaminen alkaa jo varhaisessa vaiheessa kevättalvella. Maalis-huhtikuun vaihteessa pihan tai puutarhan hoitaminen tulisi aloittaa voimakkaasti vuotavien kasvien huolellisella leikkauksella. Näitä kasveja ovat muun muassa erilaiset vaahterat, hevoskastanja, kivelliset hedelmäpuut, viiniköynnös sekä laikkuköynnös. Koivun mahlavirtaus käynnistyy jo hyvin varhain, joten tarvittaessa sen varovainen leikkaus voidaan suorittaa vasta loppukesällä.

Vaikka leikkauksella halutaan siistiä ja samalla hieman muotoilla pihan pensaita sekä puita, pyritään silti säilyttämään kasvien oma luontainen kasvutapa. Osa kasveista sietää voimakasta leikkaamista, mutta toiset eivät pidä leikkaamisesta lainkaan. Oman pihan pensaiden ja puiden ominaisuuksiin on siis erittäin tärkeä tutustua kunnolla.

Kukkien oikea kylvöaika

Osa pihan/puutarhan hoidosta tehdään kevät talvella sisätiloissa. Koska Suomen kesä on tunnetusti hyvin lyhyt, ei monikaan yksivuotisista kukista ennättäisi kukintavaiheeseen, ellei niitä esikasvatettaisi ennen varsinaista istuttamista jo hyvissä ajoin kevättalvella. Yksivuotisten kukkien ja kasvien kylvö tehdään jo maalis-huhtikuussa ja joidenkin perennalajikkeiden kylvö tehdään maalis-heinäkuussa sisätiloissa. Oikealla kylvöajalla on merkittävä vaikutuksensa kukkien kukoistukseen ja kasvuun.

Tarkat istutusajankohdat kullekin kukalle löytyvät siemenpusseista, samoin ohjeet siitä, koska kukat voi viedä ulos ja täytyykö ne koulia, eli uudelleenistuttaa entistä harvempaan. Kukantaimia on hyvä karaista viemällä ne päivittäin muutamaksi tunniksi ulos viileään, kunnes ne hallojen mentyä kestävät istutusta. Yksivuotisia kukkia ovat muun muassa sinitähtönen (Ageratum houstonianum), tarhasalkoruusu (Alcea rosea), leijonankita (Antirrhinum majus), kiinanasteri (Callistephus chinensis), peikonkakkara (Mauranthemum paludosum) sekä reunuspäivänkakkara (Tanacetum parthenium). Perennalajikkeita ovat muun muassa pionit, kellokukat sekä kultakärsämö.

Teksti: Johanna Tamminen / Mediafocus
Kuvat: SXC

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme