Mainos
Mainos

Makua ruukusta!

Tuoreet ruukkuyrtit ovat löytäneet tiensä suomalaisiin kotikeittiöihin. Yrttejä on saatavilla ympäri vuoden mutta kevään tullessa laatu paranee silmissä. Lämmin auringon valo saa yrtitkin hehkumaan!

Yrttivalikoima on nykyisellään niin laaja että tottumatonta yrttien käyttäjää saattaa huimata. Basilika, timjami ja salvia ovat jo tuttuja mutta minne laittaa esimerkiksi mizubaa? Loistava yrttien lyhyt oppimäärä löytyy osoitteesta www.kotimaisetkasvikset.fi. Sovellettavia ja makoisia käyttöohjeita vastaavasti löytyy runsain mitoin Ruokalan reseptiarkistosta. Tässä alkuun muutamia poimintoja.

Ahvenfileet yrttismetanakastikkeessa (4 annosta)

  • 3 dl smetanaa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 rkl hienonnettua tilliä
  • 1 rkl hienonnettua persiljaa
  • 2 rkl hienonnettua
  • ruohosipulia
  • 1 1/2 sitruunan mehu
  • valko- ja mustapippuria myllystä
  • veitsenkärjellinen cayennepippuria
  • suolaa
  • 12-16 ahvenfileetä
  • suolaa
  • musta- ja valkopippuria

Lämmitä smetana ja kerma hiljalleen kattilassa. Lisää joukkoon yrtit, sitruunamehu ja mausteet. lämmitä hetki ja sekoita tehosekoittimella tasaiseksi. Halutessasi voit lisätä tuoretta basilikaa ja kirveliä.

Poista ahvenfileiden keskellä olevat ruodot leikkaamalla.Paista fileet voissa puolikypsiksi, nosta ne kastikkeen joukkoon ja hauduta minuutti. Älä paista kalaa liikaa, ettei se kuivu.

Yrteillä kuorrutetut parsat (4 annosta)

  • 20 kpl valkoista, keitettyä parsaa
  • 2 dl maustamatonta majoneesia
  • 1 dl kirveliä
  • 1 dl ruohosipulia
  • 1 dl basilikan lehtiä
  • 2 kpl valkosipulin kynttä
  • 100 g parmesan juustoa
  • 1 tl Dijon-sinappia
  • mustapippuria
  • suolaa

Hienonna kaikki yrtit monitoimikoneessa karkean suolan kanssa tasaiseksi massaksi. Lisää parmesan, Dijon-sinappi ja majoneesi. Anna pyöriä tasaisen vihreäksi. Aseta lämpimät kypsät parsat lautaselle tai vadille ja laita yrtti-kuorrutus parsojen päälle. Grillaa uunivastuksella 200-asteisessa uunissa 4 - 5 minuuttia.

Feta-meloni salaatti (4 annosta)

  • 400 g fetaa
  • 0,5 cantaloupemeloni
  • 0,5 hunajameloni
  • 50 g paahdettuja pinjan siemeniä
  • herneen tai auringonkukan versoja tai rucolaa
  • 3 rkl oliiviöljyä

Leikkaa melonit ohuiksi lohkoiksi ja feta siivuiksi, lado lautaselle. Hienonna versot tai rucola tehosekoittimessa öljyn kanssa, mausta suolalla ja pippurilla. Kaada kastike salaatin päälle ja koristele pinjan siemenillä.

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme