Mainos
Mainos

Mangoldi on maukasta ja monipuolista

Mangoldi eli lehtijuurikas on ikivanha viljelykasvi. Sitä on kasvatettu ainakin 7000 vuotta Persiassa ja Välimeren seuduilla.

Mangoldi muistuttaa ulkonäöltään hieman raparperia. Mangoldit ovat sokerijuurikkaan ja punajuuren muunnoksia. Mangoldin lehtiruusuke muodostuu leveäruotisista lehdistä, jotka ovat poimullisia ja kiiltäviä. Sen lehtiruodit ovat paksuja, väriltään hopeanvalkoisia tai vaaleanvihreitä. Lajikkeet voidaan jaotella lehti- ja ruotimangoldeihin. Jälkimmäistä käytetään lehtiruoti. Lehtimangoldista käytetään sekä lehti että lehtiruoti. Mangoldin lehtiruoti voi olla valkoinen, keltainen, vaalean- tai purppuranpunainen, punainen tai kermankeltainen. Mangoldi kerää solukkoonsa nitraattia, joten sitä ei pidä syöttää alle vuoden nuoremmille lapsille. Mangoldin lehti käytetään pinaatin tavoin keittoihin, patoihin, piiraisiin, täytteisiin ja muhennoksiin. Tuoreita lehtiä voi myös silputa salaatteihin. Pelkkiä mangoldin lehtiruoteja voi käyttää parsan tavoin sellaisenaan keitettynä tai gratinoituna.

Mangoldi

Mangoldi ei säily pitkiä aikoja. Sitä säilytetään kylmässä, +2 - +5 asteessa muovipussin sisällä. Mangoldia voi pakastaa, lehdet ja ruodit kannattaa pakastaa erikseen. Ryöppää lehtiä ja ruoteja kiehuvassa vedessä 2-3 minuuttia. Lehdet voi silputa kiehautuksen jälkeen.

Reseptejä mangoldista:


- Vokkaa mangoldia tilkassa seesamöljyä ja mausta suolalla ja pippurilla ja tarjoa lämpimänä salaattina.

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme