Mainos
Mainos

Markkinapuntari 9.1.2005

Vaikka harkinta ja jonkinlainen epäröinti onkin viime aikoina lisääntynyt asuntomarkkinoilla, asuntojen ostoaikeet ovat pysyneet vahvoina.

Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin mukaan kolme prosenttia kotitalouksista aikoo ostaa varmasti ostaa asunnon tänä vuonna ja 4,5 puoli prosenttia suunnittelee asunnon ostamista puolivakavissaan.

Lainanottoaikeet ovat laimentuneet samassa tahdissa kuin asunnonostoaikeet, mutta joulukuussa lainat alkoivat kiinnostaa taas selvästi edellisiä kuukausia enemmän. Lähiviikot näyttävät, onko piristyminen pysyvää vai jääkö se hetkelliseksi.

Asuntokysyntä on yhä selvemmin painottunut omakotitaloihin myös Etelä-Suomen kasvukeskuksissa. Tämä nosti omakotitalojen hintoja viime vuonna keskimäärin 10 prosenttia. Hintapyyntöjen perusteella hintojen nousupaine on kuitenkin monin paikoin hellittämässä. Tarjonnan vähentyminen on normaalia vuodenvaihteen molemmin puolin.

Viikko 1/2005, muutos % 3 ed. kk

Hintapyynnöt

Tarjonta

Helsinki

- 0.5

-32

Espoo

0.5

-31

Vantaa

-4

-26

Turku

0

-15

Lahti

6

-11

Jyväskylässä omakotiboomi näyttää edelleen kiihdyttävän omakotitalojen hintakehitystä. Selvässä nousussa hinnat ovat edelleen myös mm. Kuopiossa.

Viikko 1/2005, muutos % 3 ed. kk

Hintapyynnöt

Tarjonta

Tampere

0

-18

Jyväskylä

15

-27

Vaasa

-8

-9

Kuopio

4

0

Oulu

1

-36

Asuntomarkkinoiden kehitysnäkymiä pohditaan alan ammattilaisten voimin Asuntomarkkinat 2005 -huippuseminaarissa, jonka järjestämme Helsingissä torstaina 27. tammikuuta.

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot