Mainos
Mainos

Mistä materiaaleista kannattaa rakentaa koti?

Kun alkaa rakentaa itselleen kotia, kannattaa miettiä energiatehokkuuden kannalta, mistä materiaaleista se rakennetaan. Remonttimestari Jorma Piisinen vinkkaa, että puu on erittäin suositeltava rakennusmateriaali hiilijalanjäljen pienentämiseksi.

Kasvaessaan puu sitoo hiilidioksidia itseensä ja sen tuotantoprosesseissa kuluu suhteessa vähemmän energiaa kuin monien muiden rakennusaineiden kohdalla. Lisäksi puu on uusiutuva luonnonvara.

On myös paljon muita rakennusmateriaaleja, joilla on puuta vastaavia ominaisuuksia. Parhaillaan ne voivat jopa sitoa kasvihuonekaasuja. Esimerkiksi eräät vesikatemateriaalit keräävät typen oksidia ja muuttavat sen nitriiteiksi.

Jokainen neliö vie energiaa

Uudisrakentamisessa huomioon otettava myös rakennuksen koko, sillä jokainen neliö vie energiaa. Talon ja ikkunoiden oikealla suuntaamisella saadaan paras hyöty auringon säteilyenergiasta. Ikkunat kannattaa suunnata etelä-länsisuuntaan ja niiden energiatehokkuuteen kannattaa panostaa.

Putkien ja ilmahormien hyvä eristys on hyvä huomioida ja ilmanvaihto kannattaa varustaa poistoilman lämmön talteenotolla jo rakennusvaiheessa.

(MTV3)

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme