Mainos
Mainos

Miten hiivaleivistä saa kuohkeita?

Nyt kun leivän hinta on pilvissä, olen yrittänyt leipoa hiivaleipää itse. Valmistin leivät Myllyn parhaan tummista hiivaleipäjauhoista ohjeen mukaan (2 x taikinan), mutta leivistä tuli vain noin 10 cm läpimitaltaan. Rakenne ja maku on hyvä, mutta kuinka saisin leivät "kaupan" kokoisiksi? Virpi

Hei Virpi!
Itse leivotusta leivästä ei tule yhtä pulleaa kuin kaupan leivästä, koska itse leivottaessa ei käytetä mitään lisäaineita. Kaupan vaaleissa leivissä on lähes poikkeuksetta emulgointiaineita yms. apuaineita, jotta leivästä tulee kuohkea.

Itse leivottaessa pelkkä valkoinen vehnäjauho tuo kuohkeimman tuloksen. Mitä kuitupitoisempia / tummempia jauhoja käytetään ilman lisäaineita, sitä tiiviimpiä leivistä tulee.

Tässä vinkkejä, joiden avulla hiivaleivistä saa mahdollisimman kuohkeita:

  • Käytä aina huoneenlämpöisiä aineita, kylmät aineet jäähdyttävät taikinaa ja hiivan toiminta hidastuu.
  • Kuivahiiva vaatii lämpimän, n. 45-asteisen taikinanesteen.
  • Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat leivät.
  • Säilytetyt jauhot kuivuvat, joten niitä tarvitaan vähemmän leivontaan kuin tuoreita jauhoja.
  • Kohota huolellisesti! Hyvä kohotuspaikka on esim. keittiöallas, johon on laskettu kuumaa vettä. Laita taikinakulho lämpimään veteen tai uunipelti altaan päälle, näin kohotus nopeutuu. Tai kokeile laittaa taikinakulho vedottomaan tilaan, kuten mikroaaltouuniin (uunia ei saa tällöin laittaa päälle!).

Arja Savela, Myllyn Paras

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme