Mainos
Mainos

Miten kuplat syntyvät

Kuohuviinit ovat hiilidioksiidiä sisältäviä, yleensä kaksinkertaisella käymisellä valmistettuja valkisia, vaaleanpunaisia tai punaisia viinejä.

Se miten kuplat ovat syntyneet, kertoo pitkälti kuohuviinin laadusta. Yleensä mitä pidempään prosessi kestää, sitä laadukkaampaa kuohuviiniä valmistuu. Käytetyimpiä menetelmiä on neljä:

Samppanjamenetelmä eli perinteinen menetelmä

Menetelmä perustuu viinin toiseen käymiseen pullossa. Pullossa olevaan viiniin lisätään sokeria ja hiivaa ja suljetussa tilassa viini alkaa käydä uudestaan, jolloin siihen syntyy kuplia. Käynyt kuplallinen viini varastoidaan ja sen annetaan kypsyä hiivasakan kanssa jolloin maku syvenee.

Samppanjat sekä muut laadukkaat kuohuviinit kuten espanjalaiset Cavat valmistetaan tällä menetelmällä, mutta samppanjamenetelmä-nimeä saa virallisesti käyttää vain samppanjat.

Tankkikäyminen

Tämä yleisimmin käytetty valmistusmenetelmä perustuu viinin toiseen käymiseen suurissa terästankeissa. Kuohuviini on valmis myytäväksi jopa kolmesssa viikossa.

Siirtomenetelmä

Tankkikäymisen ja samppanjamenetelmän välimuoto, jolla saadaan aikaan melko laadukasta kuohuviiniä huomattavasti vähemmällä työllä. Viinin toinen käyminen tapahtuu pulossa, josta ne tyhjennetään paineen alla tankkiin suodatettaviksi ja viimeisteltäviksi.

Hiilihapon lisäys

Kuplat saadaan viiniin myös yksinkertaisesti pumppaamalla siihen hiilihappoa, kuten virvoitusjuomia valmistettaessa. Tuloksena on viini, joka kuohuu, mutta kuplat ovat erittäin lyhytkestoisia.

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot