Mainos
Mainos

Näitä värejä aivosi eivät vain pysty käsittämään – kokeile vaikka!

Ihmisen aivot eivät pysty muistamaan kaikkia näkemiään värisävyjä.

Oletko sinäkin kiistellyt värien oikeista nimistä läheistesi kanssa? Et todellakaan ole ainut. Ihmisaivot eivät nimittäin pysty muistamaan – saati nimeämään – joitakin näkemiään värisävyjä.

Mikäli väri on jotain kahden meille tutun värin väliltä, aivomme haluavat silti luokitella sen jompaankumpaan luokkaan.

Otetaan esimerkiksi tämä Tech Insiderinkin jakama alla näkyvä väri: yritä nyt painaa se mieleesi.

Kun ihmiset yrittävät nyt arvata suuresta värikartasta, mikä heidän näkemänsä sävy on, yleisimmät arvaukset osuvat lähelle näitä kahta alla näkyvää sävyä.

Kuten voit verrata ylempänä olevaan kuvaan, sävy on kuitenkin harvinaisen kaukana oikeasta – vaan silti niin lähellä.

Kyseisen värisävyn muistaminen on vaikeaa, sillä aivot eivät pysty käsittelemään tiettyjä sävyjä. Silmämme pystyvät näkemään miljoonia värejä, mutta tunnistamme itse asiassa vain kielellisesti meille helposti nimettävät sävyt, kuten sinisen, violetin, vaaleanpunaisen tai lilan. Näiden yhdistelmä saa aivomme helposti sekaisin.

Myös esimerkiksi sinivihreät sävyt ovat vaikeita tulkita – aivomme kategorisoivat sävyt aina joko vihreiksi tai sinisiksi. Tästä syystä sävyä on vaikeaa muistaa tarkalleen. Minkä väristä sinun mielestäsi on taivaan sävyjä heijastava meriveden pinta?

Sekä miehet että naiset luokittelevat värit samalla tavalla. Sen sijaan pienten sävyerojen havaitseminen on yleensä helpompaa naisille. Tutkijat uskovat tämän johtuvan historiastamme: naiset ovat olleet tavallisesti ”keräilijöitä” ja täten harjaantuneita tunnistamaan syötäviä kasveja, marjoja ja vaikkapa sieniä pienten sävyerojen avulla.

Video: Katso myös tämä optinen illuusio.

 

Lähde: Tech Insider

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot