Mainos
Mainos

Nokkosmuhennosta ja täytettyjä lettuja

Kun valokuvaaja Ullamaija Hänninen ja näyttelijä Markku Toikka vuonna 1996 hankkivat mökinrotiskon Korppoosta, heitä ei taidettu pitää oikein viisaina. Ostaa nyt vino ja vääränvänkyrä tupa marraskuun pimeydessä, jolloin taivaalta satoi jäistä hyhmää, päiviteltiin. Monet eivät pitäneet mökkiä edes polttopuun arvoisena.

Nyt se on perheen rakas ympärivuotinen kohde: punaisen tuvan seinustalla kukkivat kesällä juhannusruusut ja jouluna ripustetaan punaiset tuikkulyhdyt pihakuuseen. Hurmaavaan lopputulokseen pääsy on vaatinut mittaamattomasti työtunteja ja rakkautta. Sisustuksessa on käytetty vanhoja kauniita huonekaluja ja muita esineitä, joita on metsästetty mm. kirpputoreilta.

Torpan neljästä vuodenajasta kerrotaan hellyttävästi Kauhalla & vasaralla -kirjassa (Tammi). Kuvat ovat Ullamaija Hännisen käsialaa, ja hän on valinnut myös kuhunkin vuodenaikaan liittyvät ruokareseptit. Tekstin on kirjoittanut Päivi Musakka, joka tunnetaan mm. tv-juontajana. Vasaralla-osuudessa puhutaan remontin edistymisestä ja annetaan monia käytännön vinkkejä ja neuvoja. Mukana ovat mm. punamullan ja liitumaalin valmistusohjeet.

Vihreää tankoparsaa ja parmankinkkua

Iso kattila täytetään vedellä. Lisätään suola. Laitetaan kuoritut, vihreät parsat varoen kiehuvaan veteen. Parsaa ei saa keittää liikaa. Se menee helposti rikki. Pehmeä parsa tarjotaan parmankinkun, sitruunamajoneesin ja rakuunavoikastikkeen kera.

Sitruunamajoneesi

  • 1 purkki valmista sitruunamajoneesia
  • mustapippuria
  • tuoretta sitruunamehua

Valmis majoneesi maustetaan mustapippurilla ja sitruunamehulla mieleiseksi.

Rakuunavoikastike

  • 2 dl voita (jos mahdollista käytä kirnuvoita)
  • 1 dl silputtua persiljaa
  • ripaus suolaa
  • 3-4 murskattua valkosipulinkynttä
  • 1/2 dl tuoretta, murskattua rakuunaa

Voi sulatetaan pannussa. Varotaan ruskistamasta. Persilja, valkosipuli ja rakuuna lisätään. Maustetaan suolalla.

Uunitomaatit

  • 2 pakettia kirsikkatomaatteja
  • 5-6 pilkottua valkosipulinkynttä
  • 200 g mustia, kivettömiä oliiveja
  • loraus oliiviöljyä
  • hiukan mustapippuria
  • ripaus suolaa
  • runsaasti tuoretta basilikaa

Kaikki ainekset ladotaan uunivuokaan. Oliiviöljy valutetaan tomaattien ja oliivien päälle. Haudutetaan uunissa 200 asteessa puolisen tuntia tai kunnes tomaatit ovat kypsiä.

Ystävysten nokkosmuhennos

  • 3 dl kookosmaitoa
  • 2 l tuoreita nokkosia
  • 1 dl porkkanaraastetta
  • 3 kypsää perunaa
  • 1 dl hienonnettua sipulia
  • 1 dl tuoretta punaista chiliä silputtuna
  • ripaus ruisjauhoja
  • pussikasviskeittoa tai banaani

Nokkoset ryöpätään ja silputaan saksilla hienoksi. Sipuli kuullotetaan. Porkkanaraaste, muusattu peruna, sipuli ja nokkoset yhdistetään. Seos suurustetaan ruisjauhoilla, pussikasviskeitolla tai banaanilla. Chilisilppu lisätään ja kookosmaitoa hämmennetään sekaan. Tarjotaan uusien perunoiden kanssa. Juomaksi valkoviiniä tai kylmää siideriä.

Täytetyt letut

Taikina:

  • 4 kananmunaa
  • 1 l maitoa
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl ohrajauhoja
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 50 g sulatettua voita tai margariinia
  • paistamiseen öljyä, margariinia tai voita

Munien rakenne rikotaan, maito, suola ja jauhot lisätään voimakkaasti vatkaten. Annetaan taikinan vetäytyä kylmässä tunnin ajan. Lisätään sula rasva taikinaan juuri ennen paistamista. Paistetaan suuria, ohuita lettuja.

Täyte:

  • tuoreessa inkiväärissä ja hunajassa marinoituja broilerinsuikaleita
  • tomaattia
  • paprikaa
  • salaatinlehtiä

Broilerinsuikaleet paistetaan ja maustetaan suolalla ja mustapippurilla. Jokainen syöjä voi täyttää lettunsa mielensä mukaan broilerinsuikaleilla, lohkotuilla tomaateilla, salaatilla ja viipaloidulla paprikalla. Lisäkkeenä tarjotaan kermaviili- sekä ryytikastiketta.

Ryytikastike eli sattumia yrttipenkistä

  • basilikanlehtiä
  • oreganon- eli mäkimeiraminlehtiä
  • pieniä nokkosenlehtiä
  • timjamia, kirveliä, liperiä
  • ruohosipulia maun mukaan
  • loraus öljyä
  • valkosipulinkynsiä

Yrtit hakataan pieneksi silpuksi. Valkosipulin voi korvata luonnossa kasvavalla nurmilaukalla. Yrtit sekoitetaan öljyn ja puristetun valkosipulin kanssa kiinteäksi kastikkeeksi. Ryytikastike säilyy kylmässä paikassa kannen alla parikin viikkoa.

Kermaviilikastike

  • 4 dl kermaviiliä
  • mustapippuria maun mukaan
  • ripaus suolaa
  • ripaus sokeria
  • 1 tl sinappia
  • (murskattua valkosipulia)

Ainekset sekoitetaan keskenään. Käy myös kastikkeeksi vihersalaatille.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme