Mainos
Mainos

Oletko esikoinen, kuopus vai keskimmäinen? Näin syntymäjärjestys saattaa vaikuttaa elämään

Tutkijoiden mukaan toisena syntyneet pojat joutuivat kuritetuiksi koulussa todennäköisemmin kuin ensimmäisenä syntyneet pojat.

Persoonallisuustestit ovat jo kauan väittäneet, että ihmisen paikka perheen syntymäjärjestyksessä voisi kertoa jotakin hänen luonteestaan. Väite saattaa olla totta, kertoo Scary Mommy -sivusto.

Joseph Doyle havainnoi kymmeniä tuhansia lapsia Tanskassa ja Floridassa selvittääkseen, onko syntymäjärjestyksellä mitään merkitystä sen suhteen, ajautuuko lapsi ongelmiin koulussa tai rikosten pariin myöhemmin.  Doyle kollegoineen analysoi tietoja perheistä, joilla oli kaksi tai enemmän lapsia; he keskittyivät kahden ensimmäisen lapsen tietoihin perheissä, joissa toisena syntynyt lapsi on poika.

Tutkijoiden mukaan toisena syntyneet pojat joutuivat kuritetuiksi koulussa 20–40 prosenttia todennäköisemmin kuin ensimmäisenä syntyneet pojat. Toisen lapsen taipumus häiriköidä oli suurempi, jos perheessä oli kaksi poikaa sen sijaan, että pojalla olisi ollut sisko.  

Vaikka havainnolle voi olla monia syitä, eräs syy saattaa piillä juuri sisaruksissa; Doylen mukaan esikoisella on roolimallinaan vain aikuisten vanhempiensa malli, kun toinen lapsi voi ottaa mallia myös pienemmästä, ymmärrettävistä syistä epäkypsästä sisaruksestaan.

Tutkijat muistuttavat, etteivät tulokset luonnollisesti päde kaikkiin perheisiin kaikissa tilanteissa.


***


Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme