Mainos
Mainos

"Olisi tärkeää oppia, että kotitöitä kuuluu tehdä" – pitääkö lapselle maksaa imuroinnista?

Miten opettaa lapselle vastuullista rahankäyttöä? Pitääkö imuroinnista maksaa? Tätä pohdittiin Huomenta Suomessa 5.4.2017.

Lapset ja raha -bloggaaja Nina Nordlund muistaa, koska sai ensikosketuksen rahaan. Tilanne tuppaa nyt nolostuttamaan: Nordlund näpisti rahaa äitinsä lompakosta.

– Minulle tuli tosi huono omatunto siinä. Piilotin rahat puskaan, äiti tuli vastaan ja piti äkkiä ne piilottaa. Jälkikäteen menin hakemaan rahoja, että palauttaisin ne, ja ne eivät olleet enää siellä! Nordlund kuvailee Huomenta Suomessa 5.4.2017.

Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen uskoo, että ennen rahan antamista lapselle rahasta pitäisi puhua yleisesti. Lapsi esimerkiksi kohtaa markkinointia ja mainoksia jo nuorena, ja mainokset voivat ohjata kuluttamista.

– Aikaisemmassa vaiheessa pitää lähteä keskustelemaan, miten tavaroita kaupasta saa: aikuiset käyvät töissä, jotta saavat rahaa, Kärkkäinen kuvailee.

Nordlund antaisi lapselle viikkorahaa kouluiässä, kun raha tulee ajankohtaiseksi esimerkiksi matematiikan tehtävien kautta. Olli Kärkkäisen mukaan viikkoraha voi opettaa säästäväisyyttä ja rahankäytön suunnittelua. Tavallisista kotitöistä ei miehen mukaan tarvitse maksaa.

– Olisi tärkeää oppia, että kotitöitä kuuluu tehdä, kaikki tekevät kotitöitä ilman eri palkkiota. Jos tekee jotain ekstraa, kuten ajaa nurmikon, voi saada jotakin ekstaa, Kärkkäinen kuvaa.

Mitä vanhemman pitäisi tehdä, jos lapsi tuhlaa kaikki rahansa johonkin? Miten lapselle kerrotaan, ettei ole varaa johonkin? Katso video.

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme