Mainos
Mainos

Omakotitalojen hinnoittelua halutaan uudistaa

Ympäristöministeriössä pohditaan asuntokaupan hinnoittelun uudistamista, jotta ostaja ymmärtäisi paremmin hankkimansa kiinteistön arvon.

Jatkossa myyjä erittelisi, miten kauppahinta jakautuu tontin ja rakennuksen kesken. Summat kirjattaisiin kauppakirjoihin.

Erityisesti pääkaupunkiseudulla omakotitalon kauppahinnasta ison osan selittää talon sijainti. Rakennuksen arvo saattaa olla vaikkapa vain viidesosa hinnasta.

- Rakennuksen laatu ei useinkaan vaikuta riittävän paljon hintaan. Helposti syntyy väärä mielikuva rakennuksen tasosta, kun siitä on maksettu hirvittävästi ja otettu iso velka siihen, selittää ministeriön ohjelmapäällikkö Juhani Pirinen.

Ajatus liittyy valtakunnallisiin kosteus- ja hometalkoisiin. Pirisen mukaan mahdollista uudistusta ei ensisijaisesti olla viemässä lainsäädäntöön.

- Toivotaan, että löydetään muita mekanismeja. Lainsäädännöllinen tie on aina hidas, vapaaehtoiset toimet voisivat olla nopeampia.

Suomen Kiinteistönvälittäjäliitossa ajatukseen suhtaudutaan varovaisen myönteisesti.

- Tietysti ensin tulee mieleen, että se aiheuttaisi muutoksia myös näihin portaaleihin, joissa myyjät ja välittäjät ilmoittavat kohteistaan. Se tuskin olisi ongelma. Lisäksi voisi tehdä ihan hyvää muutenkin, että välittäjä joutuu miettimään tarkemmin, miten kohde hinnoitellaan, arvioi liiton toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas.

(MTV3)

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme