Mainos
Mainos

Orkidea - Timo Sarpaneva

Kuumaa lasimassaa - kuin paksua, kirkasta hunajaa. Sitä pyöritetään ja muovataan märän paperin tai pahvin avulla. Kuumuus on satoja asteita, herkkinä, tarkkoina työkaluina kädet ja silmät.

Orkidean muodon loi Timo Sarpaneva tasan viisikymmentä vuotta sitten. Yhdysvaltalainen lehti äänesti sen maailman kauneimmaksi esineeksi, ”The Most Beautiful Object of the year” vuonna 1956. Saman kunnian suomalaisista on vastaanottanut ainoastaan Tapio Wirkkala.

Veistoksen ontelo, jonne niin upeasti sopii tuo ihmeellinen kukka, orkidea, on tehty työntämällä massaan ensin metallipiikki ja sen tekemään reikään kostea puupala. Märästä puusta nouseva vesihöyry laajentaa lasin.

Orkideaa on tehty kolmea kokoa, pientä keskikokoista ja suurta. Sitä valmistetaan edelleen, mutta nyt vain keskikokoa. Tätä veistosta koristaa myös i-merkki eli Iittalan logo, joka on myös Timo Sarpanevan suunnittelema.

  • Toimittaja Hanna Sumari
  • Kuvauksen maljakko Iittala
  • t.i.l.a.23.12.2004

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme