Mainos
Mainos

Osalla suomalaisista uskomaton asumisongelma: Talojen "liiallinen hiljaisuus" häiritsee

MTV Lifestyle otti selvää, millaisia vuokra-asujia suomalaiset ovat.

Huolimatta siitä, että ajoittain uutisoidaan vuokra-asunnoissa aikaansaaduista tuhoista, ovat suomalaiset asiantuntijan mukaan pääosin hyviä vuokralaisia. Tästä kertoo myös se, että jopa asuintalojen liiallinen hiljaisuus voi muodostua asukkaiden ongelmaksi arjessa.

– Suomalaiset ovat tunnollista kansaa, ja jos raha ei riitä kaikkeen, on ollut pitkään kunnia-asia säilyttää koti ja maksaa siten ainakin vuokra. Tässä on kuitenkin havaittavissa sukupolvien välinen ero. Nuorten käsitys rahasta ja sen käytöstä on nykyisin hieman erilainen, Kiinteistöliitto Uusimaan lakimies Anne Vatanen kertoo MTV Lifestylelle.

– Hyvillä paikoilla sijaitsevien asuntojen omistajilla on usein positiivinen vaikeus vuokralaisvalinnassa, kun taas taantuvilla alueilla ja huonokuntoisissa kohteissa vuokralaisehdokkaita on moneen lähtöön. Pääsääntöisesti asukkaat – niin osakkaat kuin vuokralaiset – asuvat hiljaisesti, Vatanen kertoo.

Rauhallisessa talossa hiljaisuudesta voi tulla ongelma

Kun taloyhtiö on erityisen rauhallinen, voivat aivan tavalliset elämiseen liittyvät äänet muodostua asukkaiden ongelmaksi. Ilmiö on asiantuntijalle hyvin tuttu.

– Yksi ongelma onkin liiallinen hiljaisuus: kun tavanomaisiksi luokiteltavia ääniä kuuluu, koetaan ne hiljaisessa asuinympäristössä häiritsevämpänä kuin talossa tai asuinalueella, jossa taustamelua on jo valmiiksi, Vatanen tarkentaa.

Sen lisäksi, että useimmissa suomalaisissa asuintaloissa tunnelma on hiljainen, myös asunnoista pidetään pääsääntöisesti hyvää huolta.

– Pääsääntöisesti myös asunnot pysyvät hyvässä kunnossa. Viat ja vauriot syntyvät ennemminkin vahingossa ja tietämättömyyden tai taitamattomuuden seurauksena kuin siksi, että vuokralainen haluaisi tahallaan rikkoa paikat. Nämä ääritapaukset saavat silloin tällöin palstatilaa, mutta ovat onneksi todella harvinaisia.

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme