Mainos
Mainos

Ostaako oma asunto vaiko vuokrata?

Asunnon ostamiseen tarvitset pankkilainan, kun taas vuokraamisessa maksat toiselle. Kumpi on parempi vaihtoehto juuri sinulle?

Oma asunto kartuttaa toki omaisuuttasi, mutta omistusasunnosta saatava hinta ja asunnon myyntiaika vaihtelevat markkinatilanteen mukaan. Lisäksi sinun on huomioitava asunnon ostamiseen liittyvät velvoitteet, kuten erilaiset huolto- ja korjaustoimenpiteet.

Asunnon ostamiseen tarvitset usein asuntolainan. Laina maksetaan takaisin pankin kanssa tehdyn sopimuksen mukaan. Nykyään laina-ajat ovat pidentyneet ja lainasopimuksiin on neuvoteltavissa monenlaisia ehtoja.

Omistusasumisen kustannuksiin vaikuttaa asuntolainasta perittävä korko sekä lainan takaisinmaksuaika. Asuntolainan koroista voi vähentää merkittävän osan verotuksessa, mikä vähentää kokonaiskustannuksiasi.

Asunto-osakeyhtiössä maksat lisäksi yhtiövastiketta, jolla katetaan taloyhtiön hoidosta ja kunnossapidosta aiheutuvat kustannukset. Taloyhtiön mahdollisissa suuremmissa korjauksissa sinulta peritään myös rahoitusvastiketta. Toisaalta voit muuttaa vastikeosuutesi henkilökohtaiseksi lainaksi, jolloin saat hyötyä koron verovähennysoikeudesta.

Vuokra-asunnon hankinta ei edellytä suuria pääomia eikä ennakkosäästöjä. Vuokralla asuminen on vaivatonta. Toisaalta kannattaa pitää mielessä, että kuukausivuokraa vastaavalla summalla lyhentäisit asuntolainaa omasta asunnostasi.

Artikkeli julkaistu alunperin 16.5.12.


LUE MYÖS:


MTV3/Jokakoti

Kuvat: Colourbox, Lehtikuva

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme