Mainos
Mainos

Ötököitä keittiössä? Näin pääset niistä eroon!

Elintarvikkeita tuhoavat kuoriaiset joutuvat asuntoon satunnaisesti, eivätkä häröjä lukuun ottamatta menesty kotioloissa erityisen hyvin tai pitkään.

Kaikki keittiöstä löytyneet kuoriaiset eivät myöskään välttämättä ole elintarviketuholaisia: harhailija voi olla esimerkiksi tuoksujen houkuttelemana tullut vyöihrakuoriainen, jonka voi siivota sormin pois.

Sinun ei tarvitse ehdottomasti tunnistaa tuholaislajia. Oli se mikä tahansa, noudata seuraavia yleispäteviä ohjeita.

Hävitä saastuneet elintarvikkeet

Kun havaitset kuoriaisia ruokakaapissa tai esimerkiksi jauhoissa, älä hermostu, ongelma on usein paikallinen ja helposti hoidettavissa. Heitä saastunut elintarvike pois varsinkin, jos et ole varma tuholaislajista.

Jos saastuminen on erittäin vähäistä, tai ainoastaan epäilet kuoriaisongelmaa, voit pakastaa mausteita tai jauhoja viikon verran alle -25C lämpötilassa. Joidenkin kuoriaisten jäljiltä elintarvike on ehdottomasti hävitettävä.

Toimi näin

Tyhjennä kaappi ja imuroi se huolellisesti. Imuroi keittiössä myös muut tilat. Kiinnitä huomio uunin rakosiin ja kaikkiin sellaisiin paikkoihin, joihin kertyy erityisesti leivänmurusia. Käy läpi huolellisesti saumat ja liitoskohdat.

Puhdista hyvin leipälaatikko, sen ympäristö, leikkuulaudan alus ja leikkuulaudan alapuolella olevat laatikostot, joihin myös helposti tippuu leivänmuruja. Älä unohda imuroida uunin ja jääkaapin alta ja takaa. Vie pölypussi ulos roskiin.

Sumuta kaappi aerosolilla käyttöohjeita noudattaen. Jos epäilet tuholaisen levinneen kaappia laajemmalle alueelle, käsittele samalla kertaa koko tuholaisen mahdollinen elinpiiri. Pidä kaappi tyhjänä viikon verran. Seuraa tilannetta, sumuta tarvittaessa, ja uusi käsittely viimeistään viikon kuluttua.

Jätä tehoaine vaikuttamaan pinnoille ainakin vuorokaudeksi ennen kuin peset hyllyt ja laitat tavarat ja elintarvikkeet takaisin paikoilleen. Tilannetta on hyvä seurata vielä ainakin parin viikon (jopa muutaman kuukauden) verran ja toistaa käsittely mikäli ongelma uusii.

Ulkomailta tuodut mausteet kannattaa pakastaa viikon ajan ennen käyttöönottoa. Tutki tarkkaan tuliaispähkinät ja kuivatut hedelmät. Pyri säilyttämään elintarvikkeet suljetuissa ja tiiviissä astioissa, sekä pitämään keittiö mahdollisimman siistinä.

Vaikka kuoriaiset eivät ilmaannukaan huonon hygienian takia, on niillä sotkuisessa elinympäristössä paremmat edellytykset selvitä.

(MTV3)

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme