Mainos
Mainos

Pankit antavat asuntolainaa vastoin ohjeita

Suomalaispankit lipsuvat Finanssivalvonnan antamasta ohjeistuksesta ja myöntävät asuntolainoja edelleen ilman omarahoitusosuutta.

Finanssivalvonnan ohjeistuksen mukaan asuntolainoja myönnettäessä pitäisi vaatia asiakkaalta kymmenen prosentin omarahoitusosuus.

Pankit eivät ole kuitenkaan lähteneet noudattamaan ohjeistusta. Pankkien mukaan omarahoitusosuus ei takaa asiakkaan maksukykyä, mikä on tärkein kriteeri lainaa myönnettäessä.

Pankit moittivat myös sitä, että ohjeistus vääristää kilpailua, sillä se ei koske kaikkia Suomessa toimivia pankkeja.

Esimerkiksi Handelsbankenia ohjeistus ei koske, sillä pankki on ruotsalainen ja toimii Finansinspektionin valvonnassa.

Tällä hetkellä lainaa myönnetään pankeissa vielä entisin ehdoin, useimmiten lainoitus on sataprosenttista. Omarahoituksen käyttöönotto tarkoittaisi joko säästöjä tai vanhempien rahallista tukea.

– Se voi olla semmoinen seuraamus, mitä ei välttämättä poliittisesti haluta, että se antaa eri ihmisille eri mahdollisuuksia, arvioi pankinjohtaja Thomas Björk Kokkolan Aktia Pankista.

Ruotsissa ajetaan läpi paraikaa vielä suurempaa omarahoituspykälää, se mietityttää jo täkäläisiä ruotsalaispankkeja.

– Kyllähän se sitten muodostuu ongelmaksi, tavallaan. Minun mielestä Pohjolassa pitäisi jokaisessa maassa olla suurin piirtein samat säännökset, muutenhan se vääristää tätä kilpailua.

(MTV3)

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme