Mainos
Mainos

Pojalta äidille

Kahdelle sukupolvelle suunnitellun talon avainsanoja ovat yksinkertaisuus ja helppous. Se tarkoittaa vähän tavaraa, huolettomia materiaaleja ja paljon luonnonvaloa.

Mikä?

Kaksikerroksinen talo vanhalla siirtolapuutarha-alueella Tanskassa, lähellä Kööpenhaminaa.

Koko?

80 neliötä.

Erityistä?

Talossa asuu nyt poika, muusikko Jens Skovgård. Joidenkin vuosien päästä se siirtyy hänen äitinsä, Lisen, käyttöön.

Skovgårdit päätyivät yhteisen talon rakentamiseen järkisyistä. Jens tarvitsi poikamieskämppää, ja Lise haaveili simppelistä kodista tuleville eläkevuosilleen. Suunnittelutyö annettiin kahdelle arkkitehdille, jotka kuuntelivat tarkasti äidin ja pojan toiveita.

Huomaa: Jos Lise haluaa sisustaa kodin asuinvuorollaan eri lailla kuin poikansa nyt, selkeälinjainen talo antaa siihen hyvät mahdollisuudet.

Avoinna arkisin ja viikonloppuisin

Omakotitaloalueeksi muunnetun vanhan siirtolapuutarhan tontit ovat pieniä, ja rakennuskoossa on rajoituksia. Vaikka Skovgårdien talo on suunniteltu kerrallaan vain yhdelle asukkaalle, siitä ei haluttu tehdä ahdistavan pientä. Ratkaisu oli rakentaa taloon kaksi kerrosta sekä suuri terassi ja parveke, jotka ovat kesäisin kuin ylimääräisiä huoneita. Lisäksi osa alakerran seinistä on lasia, mikä avartaa sisätiloja. Lasiseinät ovat pihan suuntaan, joten kadulla – tai oikeastaan polulla – kulkijat eivät näe suoraan sisälle taloon.

Huomaa: Rakennuksen paanumainen ulkopinta ja katto on tehty limittäin asetelluista seetripuulastuista, joita ei tarvitse huoltaa mitenkään. Puun väri muuttuu kauniisti ajan myötä.

Mutta mihin unohtui sohva?

Jens ja Lise ovat niukan ja helppohoitoisen sisustuksen kannattajia. Eleettömät keittiökaapistot koottiin napakasti peräseinälle. Arne Jacobsenin Ellipsi-pöytä on ollut perheessä ja pitkään, saman suunnittelijan Seiska-tuolit on ostettu kirpputorilta. Trumpettivalaisin on Fog & Mørupin Semi Light vuodelta 1967, vihreä vaasi pöydällä on Normann Copenhagenin mallistosta. Lattiamateriaaliksi valittiin huoleton klinkkeri.

Huomaa: Bambusauvaparketilla päällystetyt portaat ovat kuin veistos. Tanskassa kaiteettomia portaikkoja näkee melko usein. Ratkaisu on toki tyylikäs, mutta epäkäytännöllinen ja vaarallinen.

Toteutunut unelma

Äiti ja poika olivat yksimielisiä siitä, että kylppärin tulee olla ylellisen suuri. Kylpyhuone sijaitsee alakerrassa, keittiön takana. Hauska oivallus on se, että klinkkerilattia jatkuu olohuoneen puolelta tänne asti, ja vain suihkuosiossa on Bisazzan mosaiikkilaattaa. Hanat ja suihku ovat Arne Jacobsenin Vola-sarjaa, käsienpesuallas Duravitin Vero.

Huomaa: Valtava peili loihtii lisäneliöitä.

Katonharjan alla

Yläkertaan suunniteltiin paikka rauhalliselle makuusopelle, josta on käynti parvekkeelle. Tila on pyhitetty vain nukkumiselle, sillä vaatekaapit ja muut säilytystilat sekä työhuone sijaitsevat alakerrassa. Päiväpeite ja tyynyt löytyivät Hayn valikoimista.

Huomaa: Kun seinämuuri on jätetty puoliväliin, tila säilyy ilmavana ja valoisana.

Toimittanut: Anna Vartiainen
Kuvat: Tim Bjørn

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme