Mainos
Mainos

Retkiruokaopas antaa ohjeita ja vinkkejä luonnossa liikkujille

Retkeilijät ja luonnossa liikkujat osaavat arvostaa hyviä, valmiita retkiruokia, säilykkeitä ja puolivalmisteita. Tuotekehitys ja pakkausteknologia tuottavat yhä helpompia, säilyvämpiä ja monipuolisempia vaihtoehtoja. Silti retkeilijälläkin on usein mahdollisuus käyttää keittovälineitä ja kokata nautinnokseen, eikä pelkästään pikaisesti vatsan täytteeksi. Silloin ruoanvalmistuksen kruunaavat lähitilojen tuoreet raaka-aineet tai lähivesistä pyydetty kala.

Maa- ja metsätalousministeriö, Suomen Partiolaiset, Elintarvikevirasto ja Maataloustuottajien Keskusliitto ovat julkaisseet yhteistyössä retkiruokaoppaan. Maukkaiden ateriakokonaisuuksien loihtiminen luonnossa vaatii kekseliäisyyttä, mielikuvitusta ja taitoa. Opas antaa uusia ideoita ja virikkeitä partiolaisille sekä muille, jotka harrastavat ruoanlaittoa luonnossa. Nuorille kuluttajille kerrotaan myös ruoanvalmistuksen perusnikseistä ja siitä, miten elintarvikkeiden laadusta huolehditaan retkioloissa.

Ohrahiutalepuuro ja marjat

(4-6 annosta)

9 dl vettä
vajaa tl suolaa
4 dl ohrahiutaleita
1 dl vettä
0,75 dl maitojauhetta

Tarjoiluun:
5 dl marjoja
2-3 rkl sokeria

Mittaa vesi, suola ja hiutaleet kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua marjojen kanssa tai valmista marjoista survos, jonka maustat sokerilla.

Munakas(2 annosta)

3 kananmunaa
3 rkl vettä
suolaa
rouhittua pippuria
1 dl kinkku-, makkara- tai kasvissuikaleita

Sekoita munat, vesi ja mausteet. Kuumenna rasva pannussa ja kaada munakasseos pannuun. Sekoita munakasseosta muutamia kertoja paistamisen aikana. Jos pannu kuumenee liikaa, siirrä se hetkeksi pois liekin päältä. Lisää liha-, makkara- tai kasvissuikaleet paistamisen loppuvaiheessa munakkaan pinnalle. Syö suoraan pannusta.

Jauhelihakeitto

(2-4 annosta)

250 g jauhelihaa
suolaa
pippuria
2 pussia ( a 180 grammaa) suikalejuureksia, pakaste
6-7 dl vettä
2 rkl ketsuppia
2 rkl persiljasilppua

Ruskista jauheliha kattilassa ja riko paistunut liha lastan tai tikun avulla murumaiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää loput aineet kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kypsyä 5-10 minuuttia. Syö näkkileivän kanssa.

Vinkki!
Ruskista ja mausta jauheliha etukäteen. Jäähdytä hyvin. Pakkaa muovipussiin tai rasiaan ja ota mukaan maastoon.

Risotto

(6 annosta)

250-300 g jauhelihaa, broileri- tai kalkkunasuikaleita
1 sipuli kuutioina
3-4 dl kauden sieniä puhdistettuna ja silputtuna (kantarelli, suppilovahvero tai musta torvisieni)
currya
paprikajauhetta
valkosipulista yrttiseosta
8 dl liha- tai kanalientä
3 rkl tomaattipyreetä
4 dl pitkää riisiä

Ruskista jauheliha tai suikaleet. Lisää sipulikuutiot ja sienet ja anna muhia 5 minuuttia. Lisää mausteet ja liemi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää riisi ja keitä noin 20 minuuttia. Jätä ruoka muhimaan 5-10 minuutiksi kannen alle ennen nauttimista. Syö salaatin tai kurpitsapikkelsin kanssa.

Vinkki!
Kasvissyöjät voivat vaihtaa lihan papuihin ja liha- tai kanaliemikuution kasvisliemikuutioksi.

Makkarakastike(4 annosta)

300 g lenkkimakkaraa
1 sipuli kuutioituna
1-2 rkl ruokaöljyä
3 dl vettä
2-3 rkl tomaattipyreetä
ripaus sokeria tai hunajaa
1 pussi ruskeakastikeaineita
oreganoa tai basilikaa

Paloittele lenkki. Kuumenna öljy pannussa tai kattilassa. Ruskista makkarat ja sipulikuutiot. Sekoita veden joukkoon pyree, sokeri ja kastikeaineet ja kaada seos kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen ja anna kypsyä miedolla lämmöllä 3-5 minuuttia. Nauti pussimuusin, perunoiden, pastan tai riisin kanssa.

Vinkki:
Valmista ruskea kastike pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää makkarakuutiot joukkoon. Kuumenna kiehuvaksi ja ripottele ruohosipulisilppua pinnalle.

Retkiletut(8 lettua)

2,5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1 dl maitojauhetta
1 tl suolaa
ripaus sokeria
5 dl vettä
2 kananmunaa

Paistamiseen:
öljyä ja margariinia

Mittaa kuivat aineet kulhoon. Lisää vesi hyvin sekoittaen. Anna turvota 15 minuuttia. Lisää kananmunat ja paista letut.

Vinkki:
Mittaa kuivat aineet tukevaan muovipussiin. Lisää vesi ja kananmunat, tee solmu pussiin ja sekoita hyvin. Kuumenna rasva pannussa. Leikkaa pussin kulmaan reikä ja valuta taikina pannuun. Paista räiskäleet ja nauti sokerin tai marjojen kanssa.

Retkikokin latte

(1 annos)

2 dl maitoa tai 2 dl vettä
2-3 rkl rasvatonta maitojauhetta
2 rkl pikakahvia
1 rkl kidesokeria

Kuumenna maito tai vesi kiehuvaksi. Jos käytät maitojauhetta lisää se kuumaan veteen hyvin sekoittaen. Sekoita pikakahvijauhe joukkoon. Mausta sokerilla.

Kuuma minttusuklaa(1 annos)

1-2 rkl kaakaojuomajauhetta
2-3 minttusuklaamakeista
noin 2 dl kiehuvaa vettä

Laita kaakaojuomajauhe ja makeiset mukiin. Kaada kuuma vesi päälle. Sekoita hyvin ja nauti.

MTV-STT

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme