Mainos
Mainos

Sivukiveä ryhdytään jalostamaan hyötykäyttöön

Kivenlouhinnassa syntyvää sivukiveä ryhdytään murskaamaan Mäntsälässä. Ympäristölautakunta on antanut Palin Oy:lle luvan hienontaa sivukiveä 200 000 tonnia vuodessa tai 50 000 tonnia kuukaudessa.

Sivukiven hyödyntämistä on pidetty tärkeänä, koska louhitusta kivestä vain 5-10 prosenttia kelpaa tarvekiveksi. "Joutokivistä" on vähitellen tullut maisemahaitta Mäntsälään.

Palin Oy:llä oli syksyllä koelupa sivukiven murskaamiseen. Erä on mennyt kaupaksi muun muassa pienrakentajien talojen pohjiin ja pihoihin.

Sivukiven käyttömahdollisuuksia on tutkittu ja kehitetty jo muutamia vuosia. Murskeella on arveltu olevan käyttöä mm. pato- ja satamahankkeissa sekä taajamissa tiemurskeena. Mäntsälän graniitista tehtyä mursketta on kokeiltu myös asfaltin sideaineena. Tällaisia koepaloja on muun muassa Mannerheimintiellä Helsingissä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot